× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

APM Teleorman: Ziua Mondială a Mediului, marcată împreună cu elevii Școlii Gimnaziale „G.D. Ghica” Peretu

Ziarul Mara • 07-06-2023, 10:00:24 • 291 vizualizari
 
alege dreapta unita

Ziua Mondială a Mediului a fost celebrată de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman împreună cu elevii claselor a I-a A, a I-a B și a IV-a B de la Școala Gimnazială „G.D Ghica” Peretu, însoțiți de învățătoarele Almajanu Adriana, Cucu Mihaela și Matei Anca.

Elevilor le-au fost prezentate materiale privind conștientizarea impactului pe care îl are poluarea cu plastic asupra sănătății oamenilor, dar și asupra plantelor și animalelor.

Activitatea a fost urmată de un concurs de desene realizate de elevi, fiind premiate cele mai reușite și corect întocmite desene.

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an în data de 5 iunie, oferă posibilitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru să încurajeze conștientizarea și acțiunile la nivel mondial pentru protecția mediului nostru.

De la început, din anul 1974, ea este o platformă globală pentru publicul larg, care este sărbătorită în peste 100 de țări.

Tema din acest an este „Combate poluarea cu plastic” și solicită soluții urgente pentru combaterea poluării cu plastic.

Lumea este inundată de plastic, peste 400 de milioane de tone de plastic fiind produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată și mai puțin de 10% este reciclat.

Se estimează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri și mări. Astăzi, plasticul ajunge la gropile de gunoi, ajunge în ocean sau este ars, eliberând în aer un fum toxic, ceea ce îl face una dintre cele mai grave amenințări la adresa planetei.

Poluarea cu plastic are efecte devastatoare asupra unei game largi de organisme din mări, râuri și de pe uscat. Gunoiul marin afectează peste 800 de specii. Se crede că peste 90% din toate păsările și peștii au particule de plastic în stomacul lor. Efectele ingestiei de microplastice sunt catastrofale, provoacă înfometare, tulburări endocrine, încetinire a creșterii la unele specii și sisteme digestive deteriorate. Plasticul poate împiedica viața acvatică să primească oxigen și lumină, în timp ce microplasticele se pot acumula și în sol datorită utilizării lor în produsele agricole.

Microplasticele pot pătrunde în organism prin inhalare și absorbție prin piele și se pot acumula în organe, inclusiv în placentă. Unele dintre substanțele chimice din microplastice sunt asociate cu efecte grave asupra sănătății, în special la femei.

Oamenii de știință au stabilit legături între expunerea la aditivi chimici care se elimină din materiale plastice cu obezitate, diabet, sănătate precară a creierului și chiar cancer.

Arderea deșeurilor de plastic are efecte multiple asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de boli de inimă și agravarea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul și emfizemul.

Tranziția la abordări circulare și alternative este esențială. Aceasta implică o abordare a ciclului de viață, în care este luat în considerare impactul tuturor activităților și rezultatelor asociate cu producția și consumul de plastic.

Aceasta include reevaluarea extracției și procesării materiilor prime și inovarea proceselor de fabricație, proiectarea produselor, ambalarea, distribuția.

Aceasta este o provocare mare, dar pe care trebuie să ne-o asumăm.

Cornelia RĂDULESCU

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Teleorman Mondială Mediului Marcată împreună Elevii Școlii Gimnaziale Peretu