× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Comunicat de presă – Luna nationala a informarii despre bolile transmisibile – Septembrie 2023

DSP Teleorman • 02-09-2023, 10:00:43 • 254 vizualizari
 
alege dreapta unita

 

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară, pe parcursul lunii septembrie 2023, activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală; SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19.

Directia de Sanatate Publica Teleorman,in parteneriat cu cabinetele de medicina de familie,cabinetele medicale scolare,spitale, ambulatorii de specialitate din policlinici,reteaua de asistenta medicala comunitara,farmacii,institutii de ocrotire medico-sociala(copii sau batrani),mass-media locala,autoritati publice locale,organizatii non-guvernamentale(Crucea Rosie judeteana),desfasoara, pe parcursul lunii septembrie 2023,activitati de informare,educare si comunicare in cadrul campaniei Luna Nationala de Informare despre Bolile Transmisibile-Gripa si vaccinarea impotriva gripei;SARS-CoV-2 si vaccinarea impotriva COVID-19.

Tema campaniei este:

Gripa si vaccinarea impotriva gripei

Sindromul respirator acut cu noul coronavirus(SARS-CoV-2) si vaccinarea impotriva COVID-19.

Sloganul campaniei este:

Pregatire.Protectie.Vaccinare.

Scopul acestei campanii este diseminarea de informatii corecte si bazate pe dovezi cu privire la probleme majore de sanatate publica: GRIPA SI COVID-19,pentru cresterea nivelului de informare in vederea adoptarii unor comportamente benefice sanatatii(adoptarea vaccinarii) la nivelul anumitor grupuri populationale si a populatiei generale(persoane cu varsta peste 65 ani,persoane aflate in evidenta cu boli cronice,parinti si pesonalul din sectorul medico-social).

Obiectivele campaniei sunt:adoptarea unor comportamente benefice sanatatii- masuri recomandate de protectie nespecifice si masuri recomandate de protectie specifice(adoptarea vaccinarii) si promovarea de catre profesionisti informati a vaccinarilor recomandate pentru persoanele din grupele la risc de gripa si COVID-19.

Mesajele campaniei sunt:

  • Impreuna tinem gripa sezoniera si COVID-19 la distanta in aceasta toamna-iarna!
  • ,,IMPORTANTA COMUNICARII’’
  • ,,ADOPTAREA VACCINARII anti-gripale si anti-COVID-19’’.

 

Gripa, deși de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative fiind responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European și de 15.000-70.000 de decese pe an.

Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei. Acoperirea vaccinală pentru gripă în unele țări europene, inclusiv România, este sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că această intervenție de sănătate publică previne în jur de 37.000 de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an.

În România, de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese. Până în data de 21.05.2023 au fost vaccinate antigripal 1 486 600 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 

Virusul COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit foarte rapid cauzând, la nivel global, până în data de 17 mai 2023,  766.440.796 de cazuri și 6.932.591 de decese.

Pe teritoriul României, în anii 2020 și 2021, au fost înregistrate 1813823 de cazuri și 58971 de decese.

Ținând cont de cirulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă deoarece co-infecția virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele populaționale vulnerabile.

 

Care sunt beneficiile vaccinării antigripale?

  • prevenirea îmbolnăvirii;
  • diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);
  • reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii;
  • reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu;
  • reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță;
  • reducerea numarului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;
  • reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa.

 

Dacă faceți parte din grupele populaționale la risc menționate mai jos, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită.

  • Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 35 de luni;
  • Gravide;
  • Medici, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
  • Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
  • Toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani

 

Campania  de  Informare  Educare Comunicare(IEC) nationala este coordonata  metodologic de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica si este implementata local de Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va cuprinde urmatoarele activitati specifice:infograficul si materialele informationale distribuite in social-media,comunicatul de presa si materialele iec. postate pe website-ul DSP-ului judetean,materialele informative trimise prin email;brosura pentru parinti distribuita parintilor prin intermediul cabinetelor medicale de familie si de specialitate si cabinetelor medicale din scoli,asistentilor medicali comunitari;pliantul pentru populatia la risc distribuit prin cabinetele medicale si reteaua de asistenta medicala comunitara;posterul distribuit in unitatile sanitare spitalicesti,ambulatorii,cabinete medicale individuale;brosura pentru personal  medico-sanitar si social-medici din unitati spitalicesti,medici din ambulatorii si medici de familie,asistenti medicali,asistenti medicali comunitari.

 

Fiti responsabili! Vaccinati-va impotriva gripei si COVID-19!

DOCUMENTE ATAȘATE

 
 
Continuare pe DSP Teleorman » Articole DSP Teleorman »
 
Comunicat Presă Nationala Informarii Despre Bolile Transmisibile Septembrie