× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Dunărea, un potențial turistic extrem de valoros în județul Teleorman, lăsat neexploatat

Ziarul Teleormanul • 20-02-2023, 14:00:09 • 188 vizualizari
 
alege dreapta unita

Fluviul Dunărea mărginește județul Teleorman în partea sudică pe o lungime de aproximativ 110 km, putând fi una dintre principalele atracții turistice ale județului. Această zonă este apreciată în primul rând pentru pitorescul deosebit, iar Turnu Măgurele și Zimnicea sunt porturile principale în cadrul sectorului Porțile de Fier – Călărași.

Deși județul Teleorman are un potențial turistic foarte mare, tot mai multe bogății ale naturii ajung să zacă neexploatate, sub munți de gunoaie. Zona săracă, cu populație în scădere, face promovarea acestor bijuterii extrem de deficitară. În municipiul Turnu Măgurele există o plajă amenajată, un restaurant în imediata apropiere și câteva șezlonguri. Cu toate acestea, este o contribuție infimă, deoarece cea mai mare parte din coasta Dunării este cuprinsă de sălbăticie, greu accesibilă și neamenajată, fiind mai degrabă un loc prielnic pentru necuvântătoare, decât pentru turiști.

De-a lungul timpului, și chiar până în perioada recentă, Dunărea s-a confruntat cu un debit redus, din cauza căruia vasele nu au mai putut circula cu ușurință. Acest fapt a avut un impact negativ și asupra culturilor agricole, deoarece în Teleorman sistemele de irigații nu mai funcțonează de ani buni. La acest moment, nivelul apei Dunării la Zimnicea este de 195 cm, cu o variație de -19, în timp ce la Turnu Măgurele se înregisrează 160 cm, în scădere cu 16 cm, potrivit R.A. Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați. La nivelul municipiului Turnu Măgurele, lunca Dunării are o lățime de 5 km, iar în dreptul portului, fluviul are lățimea de 900 m și adâncimea de aproximativ 10 m.

O altă arie foarte apreciată este plaja “Gura Oltului”, aflată în apropierea zonei în care Oltul se varsă în Dunăre, tot mai frecventată de la an de an, în special de tineri. În zilele de weekend, pe timp de vară, localnici, dar și vizitatori din județele învecinate vin în număr foarte mare și petrec cea mai bună parte din zi pe plajă. Pentru a favoriza turtismul în această zonă de sălbăticie, dar cu un potențial considerabil, au apărut în anii trecuți inclusiv tonete cu mâncare și băuturi răcoritoare. Bineînțeles că fiecare turist se adaptează în funcție de buget, mulți aducând cu ei grătare și lăzi frigorifice pentru depozitarea băuturilor.

Comparativ cu Dunărea, apa râului Olt este mult mai curată, nu atinge adâncimi extraordinare, iar plaja se întinde pe o suprafață generoasă. Acestea sunt criteriile pentru care multe persoane preferă plaja de la Olt, în defavoarea plajelor Dunării. În ultimii ani, apa fluviului, la nivelul municipiului Turnu Măgurele și al orașului Zimnicea este din ce în ce mai murdară, iar zonele neamenajate constituie un pericol enorm, în fiecare an, fiind înregistrate decese survenite prin înecare în apele Dunării, dar și ale râului Olt.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Dunărea Potențial Turistic Extrem Valoros Județul Teleorman Lăsat Neexploatat