× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Ică Florică Calotă, deputat PNL: “Scumpirea pâinii, fenomen global”

Ziarul Contrapunct • 06-10-2021, 22:00:24 • 153 vizualizari
 
alege dreapta unita

Declaratie politică

Începutul anului 2021 a fost marcat, la nivel global, de ritmul accelerat şi generalizat de creştere a preţurilor materiilor prime.
Conform datelor, creşterea preţurilor materiilor prime este la cota cea mai ridicată din ultimii 70 de ani, iar această creştere afectează şi domeniul panificaţiei. Producătorii au anunţat încă de la începutul anului că vor fi nevoiţi să ridice preţurile, din cauza faptului că toate costurile sunt mai mari, atât pentru materia primă, cât şi pentru producţia în sine.
Conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi anul acesta România ocupă un loc fruntaş la producţia de cereale.

Ministrul Adrian Oros a subliniat că sunt trei culturi vedetă care au înregistrat anul acesta cifre-record, respectiv grâul şi orzul, atât la producţiile totale obţinute, cât şi la randament, dar şi rapiţa, unde este pentru prima dată când producţia medie depăşeşte pragul de 3.000 de kg/ha.
Dacă anul trecut România a fost lovită de secetă, anul acesta ţări precum Rusia, Ucraina, dar şi în câmpiile vestice şi centrale din Statele Unite ale Americii, unde se cultivă în mod tradiţional suprafeţe mari de grâu, au fost afectate de acest fenomen. Astfel, preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, iar cotaţiile bursiere din această perioadă au indicat valori cu circa 40% mai mari, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Preţurile cresc în regiunile instabile social şi politic
Pâinea se scumpeşte peste tot în lume. Spre exemplu, în regiunea Kurdistan un producător major a scumpit pâinea cu peste 33% din cauza creşterii preţurilor combustibililor şi preţului făinii din import. Făina locală este mai ieftină decât cea importată din Turcia, însă brutarii se plâng de calitatea acesteia.
În Armenia, pâinea s-a scumpit cu 10% pe fondul unei inflaţii alimentare generalizate. În Afganistan, pâinea s-a scumpit de când a izbucnit pandemia, dar acum, de când talibanii au preluat puterea, este şi mai greu de găsit.

Conform datelor transmise de unii analişti, piaţa rusească nu este pe deficit, însă piaţa globală s-ar putea să fie. Chiar şi aşa, şi în Rusia preţul grâului a atins niveluri neobişnuit de ridicate pentru sezonul de recoltare. Cauzele sunt recoltele mai mici ale altor mari producători, cum ar fi Canada, şi calitatea mai slabă a bobului de grâu în ţări precum Franţa şi Germania.
În Ungaria, ţara care la începutul verii se confrunta cu cea mai puternică inflaţie din Uniunea Europeană, se estimează scumpiri ale pâinii cu 15%-20%, în special din cauza creşterii drastice a preţului făinii.
Şi în Polonia, preţul pâinii creşte, din cauza costurilor mai mari cu cerealele. În august, preţul grâului era şi cu 30%-35% mai mari decât anul trecut.

Costurile cu energia reprezintă o parte semnificativă din costurile totale în producţia de făină, paste făinoase şi produse de panificaţie. Ambalajele au devenit şi ele mai scumpe. Producătorii prezic că preţurile vor continua să crească.
Un rol ce nu poate fi ignorat îl joacă vremea. Anul acesta, recoltele de grâu şi de alte cereale au fost la început afectate de secetă, apoi de ploi şi furtuni, peste tot în lume.
Astfel, vremea care a dus la o recoltă de cereale mai slabă, la care se adaugă forţă de muncă greu de găsit, explozia preţurilor la energie şi combustibil şi valul inflaţionist global, toate acestea se vor reflecta în preţul final al pâinii şi al produselor de panificaţie.

Ică Florică Calotă, deputat PNL Teleorman

 
 
Continuare pe Ziarul Contrapunct » Articole Ziarul Contrapunct »
 
Florică Calotă Deputat Scumpirea Pâinii Fenomen Global