× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Refuzul detașării de către instituția publică unde este încadrat funcționarul public la cererea unei alte instituții publice la nivel central

Ziarul Mara • 03-11-2023, 10:00:22 • 193 vizualizari
 
alege dreapta unita

Detașarea se dispune în interesul autorității sau instituției publice în care urmează sa își desfășoare activitatea funcționarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcționar public poate fi detașat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris (art.505 alin.(1) din Codul administrativ).

(1) Detașarea se dispune în interesul autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcționar public poate fi detașat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris.

Detașarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire a funcționarului public detașat, la propunerea conducătorului autorității sau instituției publice in care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public detașat (alin.8 al art.505 sus-menționat).

(8) Detașarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competența legală de numire a funcționarului public detașat, la propunerea conducătorului autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public detașat.

Se observa astfel că în Codul administrativ nu sunt cuprinse sau detaliate documentele ce se întocmesc între cei doi angajatori în cazul unei detașări, cu excepția actului administrativ prin care se dispune detașarea.

De regula, detașarea se încheie pe baza unui acord între cei doi angajatori, nu presupune inițiativa salariatului, de aceea dispozițiile legale nu prevăd în mod expres (ca în cazul transferului, alineatele (9)-(12) ale art. IV din OUG nr.34/2023) necesitatea existentei acordului celor doi angajatori, aceasta fiind presupusa implicit. În lipsa acestui acord la nivel instituțional, detașarea nu poate deveni efectiva și nu se poate realiza.

Prin urmare ,în situația în care activitatea angajatorului în care își desfășoară activitatea funcționarul solicitat a fi detașat ar fi periclitata de detașarea acestuia, conducătorul respectivei instituții își poate exprima refuzul cu privirea la aceasta.

Mircea OLTEANU

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Refuzul Detașării Către Instituția Publică încadrat Funcționarul Public Cererea Institu