× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

„Rămâi aproape de copilul tău!”, campanie de informare destinată părinților care se întorc în țară

Ziarul Mara • 11-08-2023, 10:00:24 • 47 vizualizari
 

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii derulează, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene.

De asemenea, tot pe parcursul lunii august, prin intermediul a 40 de programe locale ale Salvaţi Copiii destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, au loc activități de informare și suport pentru părinți reîntorși în țară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective dar şi din alte localităţi care se confruntă cu fenomenul migraţiei economice externe a părinţilor, precum și pentru specialişti din instituţii locale. Vor fi organizate şi activităţi în colaborare cu autorităţile locale sub egida „Lunii Diasporei”.

Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, iniţiată în 2021 de Salvați Copiii, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În plus, pe parcursul acestei veri, Salvaţi Copiii organizează tabere la munte pentru 1.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în alte state, pentru a le oferi oportunităţi de socializare, petrecere a timpului liber şi dezvoltare a diferite abilităţi.

Mai puțin de jumătate (48%) dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară, arată datele unui sondaj realizat de Salvați Copiii România în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%) în cazul bărbaților, conform studiului național realizat de Salvați Copiii.

În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, unul dintre cele majore e lipsa banilor alocați drumului până în România. Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al treilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului naţional realizat de organizaţie, majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

B.P.

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Rămâi Aproape Copilul Campanie Informare Destinată Părinților întorc țară