× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Verificarea modului în care se respectă prevederile legale pentru comercializarea articolelor pirotehnice

Ziarul Mara • 13-12-2023, 10:00:25 • 106 vizualizari
 

În perioada 4 decembrie 2023-5 ianuarie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman desfăşoară o acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale pentru comercializarea articolelor pirotehnice.

Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman efectuează acțiuni de identificare şi verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care ne determină să desfășurăm această acțiune este faptul că în perioada sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Ca urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor, fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Obiectivul acțiunii de control este identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă vor efectua controale la toți deținătorii de astfel de articole, pentru a verifica dacă: sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție; dacă au angajați personal autorizat ca pirotehnicieni; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; depozitarea acestora este conformă; dacă nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Pentru toate neconformitățile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica sancțiuni, de la avertismente până la sistarea activității, conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată și completată.

Cornelia RĂDULESCU

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Verificarea Modului Respectă Prevederile Legale Pentru Comercializarea Articolelor Pirotehnice