Centrul Europe Direct Teleorman continuă să dezvolte o reţea puternică de puncte de informare europeană în bibliotecile publice din judeţul Teleorman.
Astfel, în data de 19 septembrie 2023, la Biblioteca Comunală Drăgănești de Vede a avut loc deschiderea celui de-al optulea Punct permanent de informare europeană al Centrului Europe Direct Teleorman, care se alătură celor de la Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Biblioteca Comunală „Liliana Grădinaru” Peretu, Biblioteca Orășenească „Alexandru Depărățeanu” Videle, Biblioteca Comunală Buzescu, Biblioteca Comunală „George Gană” Măldăeni, Biblioteca Orăşenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea și Biblioteca Comunală Dobrotești.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Comunei Drăgănești de Vede și în parteneriat cu Biblioteca Comunală Drăgănești de Vede, coordonator fiind Doina Pleșa, bibliotecar. Au participat la această activitate elevi de la Școala Gimnazială Drăgănești de Vede, însoțiți de prof. Daniela Udrea.
Noul punct de informare este dotat cu un stand care cuprinde cele mai recente publicaţii editate de instituţiile Uniunii Europene, prin Oficiul pentru publicaţii al Uniunii Europene.
După momentul inaugural a urmat „Lecția de informare europeană”, o dezbatere pe tema Anului European al Competențelor, dar și a priorităților UE și de comunicare pentru anul 2023: „Pactul verde european”, „O Europă pregătită pentru era digitală”, „O economie în serviciul cetăţenilor”, „O Europă mai puternică pe scena internațională”, „Promovarea modului nostru de viață european”, „Un nou elan pentru democrația europeană”, „NextGenerationEU”, „REPowerEU, acțiunile ulterioare CoFE și alegerile europene din 2024”, despre activitatea şi proiectele instituțiilor europene şi ale Centrului ED Teleorman.
Pentru ca toți cei prezenți să înțeleagă ce este UE, cum a fost creată și cum funcționează aceasta, a fost vizitat site-ul Spațiul învățării al Uniunii Europene, folosindu-se diversele materiale didactice puse la dispoziție de această platformă.
A urmat Sesiunea de instruire a bibliotecarilor publici din județul Teleorman, care a întregit programul zilei.
Reprezentanții Centrului Europe Direct Teleorman au fost bucuroși să descoperere că puștii de 12-13 ani, elevi la școala din localitate, aveau cunoștințe solide despre Uniunea Europeană, despre statele care o compun, despre parcursul european al României, fiindu-le greu să premieze doar un singur copil.
Însă, prin vot democratic, a fost ales cel mai activ dintre elevi participanți: eleva Mariana Denisa Radu, din clasa a VII-a.
Cornelia RĂDULESCU