× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Terapia “anti-îmbătrânire” pentru femeile la menopauză

Ziarul Mara • 14-09-2024, 14:00:21 • 67 vizualizari
 

Majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, un proces fiziologic al vieții considerat parte naturală a îmbătrânirii biologice. Însă cercetări recente au demonstrat că terapia hormonală în perimenopauză poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii, fără a crește riscurile de mortalitate.

Menopauza este cauzată de pierderea funcției foliculare ovariene și de scăderea nivelului circulant de estrogen din sânge, astfel că pentru femei această etapă a vieții se traduce prin sfârșitul capacității de a face copii. Tranziția la menopauză poate fi treptată, începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual, dar și cu alte simptome. „Perimenopauza” este perioada în care aceste semne sunt observate pentru prima dată și se termină la un an după ultima perioadă menstruală.

Femeile din întreaga lume cu vârste între 45 și 55 de ani intră la menopauza naturală. Există însă și femei care experimentează menopauza mai devreme (înainte de 40 de ani), „menopauză precoce”, așa cum este denumită de medici și care poate fi cauzată de anomalii cromozomiale, tulburări autoimune sau alte cauze necunoscute.

Vestea bună este că terapia de substituție hormonală are efect anti-îmbătrânire, dacă este administrată în anii de perimenopauză.

Multe femei nu urmează terapia de substituție hormonală la menopauză de frica riscurilor crescute de accident vascular cerebral, cancer și demență, dar un nou studiu a arătat că femeile aflate în postmenopauză care au primit terapie hormonală în perioada perimenopauzei au îmbătrânit mult mai lent decât femeile care nu au primit terapia, fără riscuri asociate.

Cercetătorii susțin că terapia hormonală e cea mai eficientă când e administrată în perioada perimenopauzei.

Boala cardiovasculară (BCV) este cel mai mare ucigaș al femeilor, în condițiile în care 40% din toate decesele la femei sunt cauzate de BCV. În timp ce femeile dezvoltă boli cardiovasculare (BCV) cu aproximativ zece ani mai târziu decât bărbații, riscul de BCV la femei crește după menopauză.

Terapia hormonală după menopauză, denumită terapie de substituție hormonală, ar trebui să fie însoțită de testarea lipidelor pentru probleme cardiace, care sunt mai probabile, și de mamografii pentru riscul crescut de cancer de sân. De altfel, și Societatea Europeană de Cardiologie susține că menopauza este potențial legată de sănătatea cardiovasculară negativă prin modificări ale profilului de grăsime din sânge. O nouă cercetare prezentată la Congresul European de Cardiologie ( Londra 30 august-2 septembrie 2024) arată că femeile aflate în perioada de tranziție la menopauză prezintă modificări ale profilului colesterolului din sânge, care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății lor cardiovasculare.

Pavel ACHIM

Despre autor

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Terapia Anti-îmbătrânire Pentru Femeile Menopauză