Problemele cu care se confruntă fermierii teleormăneni și identificarea unor soluții pentru rezolvarea lor au fost principalele teme de discuție, la întânirea acestora cu secretarul de stat Costin Telehuz, deputații Daniel Constantin, Cristi Barbu, Mugurel Cozmanciuc și oamenii din staff-ul organizației județene a PNL.
De departe, cea mai spinoasă problemă ridicată de fermieri a fost achitarea avansului pentru campania agricolă 2024-2025 și a despăgubirilor pentru secetă. Referitor la acest subiect, secretarul de stat a afirmând că “plățile sunt în grafic, au început să se vadă în conturi, deși ne-am dorit ca acest lucru să se întâmple mai devreme. Am discutat despre legea arendei, despre comasarea terenului și despre irigații, chestiuni ridicate de toți fermieri, indiferent de zonă. Sunt teme care vor rămâne pe agenda noastră”.
Deputatul Daniel Constantin, fost ministrul al Agriculturii, a reiterat necesitatea refacerii sistemului de irigații, care a rămas mult în urmă: “Am spus, de nenumărate ori, că refacerea sistemului de irigații este un lucru extrem de important, care ar trebui să fie pe agenda nu doar politică, ci și pe agenda administrativă a fiecărui guvern. Fără irigații, producțiile au fost inexistente în acest an. În loc să investim în sistemul de irigații, de câțiva ani de zile, nu facem altceva decât să irosim banii pe despăgubiri. Este o lege propusă de mine, în anul 2015, aprobată de toate partidele politice, care prevede ca un miliard de euro să fie alocat, începând cu anul 2016 și până în 2020. Din păcate s-a început târziu. Astăzi, după nouă ani, suntem la 40% grad de implementare. În județul Teleorman, din cinci amenajări, una este reabilitată, celelalte fiind în diverse faze. Un exemplu vreau să dau, și anume, amenajarea Viișoara poate să deservească 96.000 de hectare din 240.000 care pot fi irigate”.
La rândul său, deputatul Cristi Barbu a adus în discuție problema sistării temporare a sistemului antigrindină, inițiativă ce pare că este îmbrățișată de tot mai mulți fermieri din județul Teleorman. Acesta a declarat că: “La Prahova s-a demonstrat că oprirea temporară a dat roade, adică a plouat mai mult. Mai mulți agricultori din Teleorman au sugerat să abordez acest subiect. De altfel, la întâlnirea de astăzi, majoritate agricultorilor au fost de acord cu întreruperea temporară a acestui sistem. Trebuie să recunoaștem, există avantaje și dezavantaje, și aici mă refer la despăgubiri. Pentru culturile afectate de grindină se acordă despăgubiri iar pentru cele afectate de secetă, nu se acordă. Urmează să ne constituim într-o Asociație și să ducem la bun sfârșit această inițiativă”
CMF: 11240002