Meteorologii estimează că temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă până în prima decadă a lunii septembrie, în toată ţara. Vor fi afectate în special regiunile sudice şi sud-vestice. Cantităţile de ploaie înregistrate vor fi, în general, mai scăzute decât în alți ani.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.
Săptămâna 12-19 august
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 19-26 august
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice şi local la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 26 august – 2 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-vestice. Va ploua mai puțin decât de obicei în jumătatea vestică a ţării, iar în rest regimul precipitațiilor va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 2-9 septembrie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Pavel ACHIM