Comisia Europeană a adoptat două propuneri privind digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate, introducând așa-numita „aplicație UE pentru credențiale digitale de călătorie”, destinate persoanelor care care călătoresc către și dinspre spațiul Schengen.
Atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE fac obiectul unor controale sistematice la trecerea frontierelor externe ale UE. În prezent, aceste controale sunt efectuate fizic la punctul de trecere a frontierei.
Cu un total de aproximativ 600 de milioane de treceri ale frontierei în 2023, este necesar să se accelereze aceste proceduri și să se faciliteze deplasările, menținând, în același timp, un nivel ridicat de securitate și garantând controlul tuturor călătorilor.
Prin urmare, Comisia propune un cadru comun pentru utilizarea credențialelor digitale de călătorie și o nouă aplicare a UE pentru credențiale digitale de călătorie, care să le permită călătorilor să creeze și să stocheze credențiale digitale de călătorie. Noile norme vor facilita deplasările către și dinspre spațiul Schengen, oferind totodată mai multă siguranță.
Credențiale sunt elemente utilizate în cadrul sistemelor informaţionale pentru accesul la informaţii sau alte resurse. În general, termenul se referă la perechi de tip nume de utilizator-parolă. Drept credenţiale pot fi utilizate şi datele biometrice (amprentele, recunoaşterea vocală, scanarea retinei), certificatele digitale etc.
Credențiale digitale de călătorie sunt o versiune digitală a datelor stocate în pașapoarte și în cărțile de identitate. Datele respective includ informațiile conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv imaginea facială a titularului, dar nu și amprenta digitală. Documentele de călătorie digitale pot fi stocate pe telefonul mobil. Călătorii sunt liberi să aleagă dacă doresc să solicite sau să utilizeze, gratuit, versiunea digitală a documentelor lor de identitate.
Utilizarea acestor credențiale digitale de călătorie va facilita procedurile de trecere a frontierei pentru călători- atunci când călătoresc către sau dinspre UE, atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE vor putea prezenta pașapoartele sau cărțile de identitate digitală înainte de călătorie, pentru a verifica prealabilă la frontieră; va facilita libera circulație și va reduce sarcinile administrative pentru cetățenii UE- statele membre le pot permite cetățenilor UE să utilizeze cărți de identitate digitală pentru înregistrarea și identificarea. De exemplu, ar putea fi folosit pentru înregistrarea pe lângă autoritățile naționale atunci când titularii stabilesc ca reședință un alt stat membru sau pentru a facilita accesul la sistemele de identificare electronică; va spori eficiența controalelor la frontieră- autoritățile de gestionare a frontierelor necesare vor utiliza timpul și resursele pentru a detecta infractorii transfrontaliere și a introducerea ilegală de migranți, deoarece credențiale digitale de călătorie permit verificarea prealabilă a informațiilor; va putea asigura securitatea spațiului Schengen- autoritățile vor putea verifica mai ușor autenticitatea și integritatea documentului de călătorie, împiedicând fraudarea lor sau trecerea nedetectată a frontierelor.
Această aplicație va fi dezvoltată de Comisia Europeană, cu sprijinul eu-LISA și va fi implementată la nivelul UE. Va fi disponibilă pentru toți cetățenii UE și din afara UE care dețin un pașaport biometric sau o carte de identitate eliberată a țării UE și care călătoresc către sau din spațiul Schengen.
Datorită aceste aplicații, călătorii vor putea: să-și creeze credențialele digitale de călătorie, utilizând-și pașaportul sau, în cazul cetățenilor UE, cartea de identitate; să le transmită autorităților de frontieră planul și documentele de călătorie, reducând astfel timpul de a aștepta la punctele de trecere a frontierei, deoarece principalele verificări vor putea fi deja efectuate; să fie siguri că datele sunt protejate- aplicația necesită consimțământul utilizatorului înainte de prelucrarea datelor cu caracter personal. În plus, înainte de a le autoriza accesul la date, statul membru va trebui să le ofere autorităților de frontieră o informare cuprinzătoare privind securitatea datelor și normele de protecție a datelor.
Aplicația UE pentru credențiale digitale de călătorie va fi disponibilă din 2030 și va permite stocarea credențialelor digitale de călătorie în portofelul european pentru identitatea digitală.
Cornelia RĂDULESCU