× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

INTERVIU: Daniel Constantin: ”Teleormanul pare blocat în timp. În 2024, în 65% din județ NU EXISTĂ apă curentă și canalizare”

Exploziv News 24 • 29-05-2024, 20:00:51 • 159 vizualizari
 

Mai mult, Constantin poate face o „evaluare”, dacă vreți, a nivelului de trai din Teleorman comparativ cu cel din Argeș, județ care în urmă cu patru ani l-a scos parlamentar. Nu doar că a trebuit să găsească într-un timp foarte scurt soluții la divergențele din interiorul organizației, dar, pentru a scoate un scor decent la alegerile locale din 9 iunie, a trebuit să gândească o strategie.

Din discuțiile purtate cu omul politic, am aflat că nu i-a fost deloc ușor la început, date fiind problemele pe care le-a găsit (erau discuțiile aprinse între taberele din interiorul organizației), dar și migrările primarilor, care au avut loc în perioada premergătoare campaniei electorale.

Urmăriți un interviu cu Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, care în ultimele săptămâni a „bătut”, la figurat, județul în lung și-n lat, a stat de vorbă cu oamenii și le-a aflat problemele. 

Cum ați aprecia nivelul de trai al teleormănenilor, dar și cum vedeți că s-a dezvoltat zona în ultimii ani, având în vedere faptul că suntem la aproximativ 100 de kilometri de capitala țării, București?

Așa este. Sunt de aproximativ 3 luni în județ și până acum am reușit să ajung aproape în fiecare localitate. Teleormanul pare blocat în timp. În 2024, în 65% din județ NU EXISTĂ apă curentă și canalizare. Județul are un potențial imens, așa cum spuneați și dumneavoastră suntem foarte aproape de București. Cu toate acestea investitorii întârzie să apară. De ce? Pentru nu există infrastructură. Este printre puținele județe care nu au în lucru nici măcar 1 metru de autostrada sau drum expres. Într-adevăr este un avantaj drumul scurt, dar este străbătut din păcate doar de oamenii care fac naveta la București pentru că în județ nu au locuri de muncă sau salariile sunt prea mici. Este inadmisibil ca salariu mediu în județul Teleorman este cu 400 de lei mai mic decât în Giurgiu și chiar cu 1000 de lei mai mic decât în Brașov, spre exemplu. Ușor-ușor, acest drum care ar trebuii să atragă investitori, se transformă într-un sens unic spre alte județe pentru tinerii din Teleorman.

Încep să cred că din ’89 până în prezent, unii și-au dorit ca salariile să rămână jos, forță de muncă să rămână ieftină pentru a-și păstra controlul asupra resurselor și asupra oamenilor. Salariile mici mențin o stare de dependență și vulnerabilitate, făcându-i pe cetățeni mai ușor de manipulat și mai puțin probabil să conteste deciziile autorităților.

Care sunt principalele lipsuri pe care le-ați identificat la județul Teleorman și care vi s-au adus la cunoștință din discuțiile cu cetățenii?

Lipsurile se cunosc, ele țin de apă curentă și canalizare, străzi de pământ, gaze, locuri de muncă, școli nemodernizate și lista poate continua. Ca să concluzionez, cred că cea mai mare lipsa cu care se confruntă Teleormanul este lipsa de interes din partea conducerii județene, și asta se vede. Efectele pe care le creează toate aceste lipsuri sunt extrem de grave, cel mai mare efect fiind depopularea. Nu se poate ca în ultimii 10 ani să plece peste 50.000 de oameni din județ.

Care ar fi soluțiile pe care le propuneți pentru eliminarea acestor lipsuri?

Soluția trebuie sa fie una integrată și aici mă gândesc la un plan care să fie implementat în mai mulți ani cu indicatori de etapă și care să vizeze punerea în valoare a forței de muncă din județ și a principalelor atuuri economice pe care le are Teleormanul. Cred că după alegeri ar trebui ca toate partidele să-și dea mâna și să facă un proiect integrat. Având în vedere starea județului trebuie făcut front comun și pus acest plan pe masa Guvernului. Teleormanul trebuie tratat urgent și cu prioritate de către conducerea țării.

Campanie electorala

Înțeleg că în data de 31 mai organizați un eveniment electoral de amploare, unde aveți invitați lideri liberali de la centru. Ce ne puteți spune despre această acțiune?

Va fi un eveniment foarte mare, la Sala Polivalentă, unde vom avea invitați oameni din conducerea partidului de la nivel central, domnul președinte Nicolae Ciucă, domnul secretar general Lucian Bode, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, domnul Adrian Veștea. Vor fi prezenți, de asemenea, toți candidații PNL din județul Teleorman.

Ca să revenim puțin și la partea politică, PNL și PSD se află la nivel central în alianță, cum colaborați la nivel local cu liderii social-democrați din județ?

Nu există o colaborare la nivel local. Aici unii membrii PSD, nu vreau să generalizez, au rămas cu obiceiurile vechii conduceri. Cu un astfel de comportament este imposibil să existe un dialog constructiv și eficient la nivel local. Din păcate, această tendință de a monopoliza puterea și resursele locale împiedică dezvoltarea județului și după cum am văzut în timp, oamenii au sancționat aceste obiceiuri. Unii nu au învățat nimic din abordarea pe care PSD încearcă să o aibă la centru, aceea de a se debarasa de tendința acaparării instituțiilor și puterii totale.

 
 
Continuare pe Exploziv News 24 » Articole Exploziv News 24 »
 
INTERVIU Daniel Constantin Teleormanul Blocat Județ EXISTĂ Curentă