ACȚIUNI DERULATE DE POLIȚIȘTII TELEORMĂNENI LA SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ *
La acest sfârșit de săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au continuat acțiunile la nivelul județului pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
În cadrul activităților, șoferii opriți au fost informați despre noile modificări ale Legii 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, care se referă la faptul că, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
În urma activităților preventive desfășurate, pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 201 sancțiuni contravenționale în valoare de 85 405 lei, au reținut 21 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice și au fost retrase 15 certificate de înmatriculare.
În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 917 persoane, verificate 646 de autovehicule, au fost efectuate 207 de testări pentru alcool și 18 testări drugtest.
Dintreacestea, 22 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, conform Legii 61/1991 Rep.
Exemplificăm:
La data de 15 iulie a.c., ora 00.05, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Alexandria au depistat un tânăr de 26 de ani, din municipiul Alexandria, în timp ce conducea un autoturism în municipiu, deși se afla sub influența substanțelor psihoactive.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultând faptul că acesta se afla sub influența substanțelor psihoactive, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de "conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive", urmând a se propune soluție legală prin Parchetul competent.
La data de 15 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turnu Măgurele au depistat un bărbat de 64 de ani, din comuna Segarcea Vale, județul Teleorman, în timp ce conducea un autoturism pe DC 39, în comuna Segarcea Vale, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de "conducerea unui vehicul sub influența alcoolului" urmând a se propune soluție legală prin Parchetul competent.
La data de 16 iulie a.c., ora 10.10, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 34 de ani, din municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița, în timp ce conducea un autoturism în localitatea Viișoara, județul Teleorman, având dreptul de a conduce suspendat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de "conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat", urmând a se propune soluție legală prin Parchetul competent.
RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ PE TIMP DE CANICULĂ
Ținând cont de temperaturile ridicate prognozate pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman transmite participanților la trafic câteva recomandări pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente negative:
Să vă planificați, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, motocicleta, bicicleta sau trotineta în afara intervalului orar 10:00 - 18:00.
Să nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanţe.
Înainte de a pleca la drum efectuați o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului.
Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare;
Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.
Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi.
Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile devin mai acceptabile.
Vă recomandăm opririle dese în vederea repausului și hidratării, iar pe cât posibil, staționarea să fie efectuată în zone umbrite.
Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto!
În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto, astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!