× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

ISU Teleorman, zilnic, în ajutorul cetățenilor

Informatia de Teleorman • 15-01-2025, 20:00:49 • 70 vizualizari
 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman desfășoară permanent activități orientate spre siguranța cetățenilor, pe cele două componente specifice, prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 33 de evenimente, după cum urmează:

–  28 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
3 incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din localitatea Prunaru, unul la un solar în localitatea Mârzănești și un incendiu de vegetație uscată și resturi menajere;
un accident rutier, produs pe raza localității Cosmești, rezultat cu două victime, care au primit primul ajutor calificat și au fost transportate la spital;
o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate.

Pe latură preventivă, în ultimele două zile, pompierii militari teleormăneni au continuat misiunile de creștere a gradului de siguranță pentru cetățeni, în localitățile Alexandria, Brânceni și Bragadiru, efectuând opt controale de specialitate la unitățile de învățământ, operatorii economici și instituțiile publice. Colegii noștri au reușit să remedieze mai multe deficiențe constate la construcțiile vizate de controale, însă au fost nevoiți să aplice și 26 de sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă în cuantum de 5000 de lei, Primăriei Brânceni, pentru neînființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
Menționăm faptul că Serviciului Volutar pentru Situații de Urgență (SVSU) al unei localități reprezintă un obiectiv esențial în asigurarea protecției populației la nivel local, precum și în desfășurarea activităților de informare preventivă și de control la nivelul gospodăriilor cetățenești.
Pe timpul verificărilor, pompierii au avut în vedere respectarea măsurilor privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de acces și evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor, funcționarea instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare în caz de incendiu din interiorul clădirilor și deținerea autorizației de securitate la incendiu.
Prevenirea situațiilor de urgență reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale instituției noastre, aspect realizat atât prin activitățile de informare preventivă, cât și prin intermediul acțiunilor de control. Astfel, activitatea inspectorilor de prevenire are un caracter permanent, iar aceste verificări se organizează continuu, nefiind limitate la anumite categorii de obiective.

ATENȚIE! Coșul de fum produce pagube

 Ieri după-amiază, în jurul orei 15.31, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Drăgănești Vlașca au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din Prunaru. Ajunși rapid la locul indicat de apelant pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii noștri au constatat că focul se manifesta la nivelul acoperișului, pe circa 30 mp, cu pericol de extindere și distrugere a întregii construcții. Prin dispozitivul de intervenție realizat, pompierii au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite, lichidarea acestuia fiind posibilă după aproape o oră și jumătate. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 8000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de la peste 15000 de lei.
Din primele cercetări efectuate, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum defect care a permis scânteilor să ajungă pe materialele ușor combustibile din podul locuinței.

I-au salvat locuința

Azi-noapte, în jurul orei 00.03, în localitatea Mârzănești, în gospodăria unui cetățean, a izbucnit un incendiu la un solar aflat în apropierea casei de locuit. Observat la timp de către proprietar, acesta a solicitat ajutorul pompierilor militari alexăndrineni pentru stingere focului, deoarece era pusă în pericol casa de locuit.
Intervenția promptă a salvatorilor noștri, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, a condus la localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite, fiind salvată casa de locuit și mai multe anexe gospoădrești, apreciate la peste 90000 de lei. Pagubele, reprezentând 8 paleți din lemn, folia de pe solar pe aproximativ 10 mp și circa 5 navete de sticle, au fost estimate la suma de 1000 de lei.
Din verificările efectuate la fața locului, a reieșit faptul că incendiul s-a produs din cauza jarului căzut dintr-un cuptor care era amplasat în interiorul solarului, folosit pentru încălzirea acestuia, pe materialele ușor combustibile din apropiere.

POMPIERII vă recomandă…

 Având în vedere evenimentele prezentate mai sus, pompierii militari recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

  • luați măsuri pentru verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
  • în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.
  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
  • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Teleorman Zilnic Ajutorul Cetățenilor