× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Zeci de intervenții ale pompierilor teleormăneni în ultimele două zile

Infoexpres TV • 04-10-2023, 20:00:28 • 33 vizualizari
 

Subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au gestionat în ultimele 48 de ore un număr de 44 de situații de urgență, dintre care 12 au fost pentru stingerea incendiilor (un incendiu produs la un autoturism pe raza localității Teleormanu, unul la o anexă gospodărească din Smârdioasa și 10 de vegetație uscată, miriște și resturi menajere), 30 de cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave și două evenimente rutiere produse pe raza localităților Olteni și Orbeasca de Sus, în urma cărora au rezultat trei victime, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Dintre misiunile de mai sus, menționăm:

– în loc. Teleormanu, în cursul zilei de ieri, la ora 06.17, s-a solicitat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 intervenția pompierilor militari alexăndrineni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară. La sosirea salvatorilor, s-a constatat că focul se mnaifesta generalizat la autovehicul, existând riscul să se propage la construcțiile din imediata apropiere. Militarii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite, în aproximativ 20 de minute, reușind salvarea de bunuri apreciate la peste 70000 de lei. Pagubele, reprezentând autoutilitara, au fost estimate la suma de 10000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a mașinii;

– la Smârdioasa, în ziua de luni, la ora 17.09, proprietarul unei gospodării a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Alexandria pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un adăpost de animale și la o magazie de lemne, cu pericol de propagare la o locuință și la celelalte construcții. Cu ajutorul unei autospeciale de stingere și a unei autocisterne de 5000 de litri, pompierii militari au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, după aproape 40 de minute. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 60000 de lei, iar cea a pagubelor la circa 2000 de lei. Din primele cercetări, a reieșit că focul a izbucnit de la o țigară nestinsă, aruncată la întâmplare în apropierea materialelor ușor combustibile;

– în această perioadă, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 10 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, care s-au manifestat pe o suprafață de circa 40 de hectare, pe raza localităților Zimnicea, Videle, Smârdan, Crevenicu (2), Năsturelu, Rădoiești Deal, Smârdioasa (2) și Lăceni.

Având în vedere numărul mare al acestor evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În ultimele două zile, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 9 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici, unitățile de cult și instituțiile de învățământ din localitățile Alexandria, Zimnicea, Tătărăștii de Jos și Tătărăștii de Sus. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale.

 
 
Continuare pe Infoexpres TV » Articole Infoexpres TV »
 
Intervenții Pompierilor Teleormăneni Ultimele