Pe 1 decembrie, românii vor fi prezenți la urne pentru a-și alege reprezentanții pe care îi vor trimite în Parlamentul României, după ce pe 24 noiembrie vor fi decis ce candidați merg în turul II al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura pe 8 decembrie. Această perioadă super-electorală – trei duminici consecutive de votare – se suprapune și peste o ofertă la fel de aglomerată de candidați, fie că vorbim de candidații la președinția României, fie despre cei la alegerile parlamentare.
Dacă despre cei care vor să ocupe funcția de președinte al țării se discută mai mult în spațiul public și numele celor care se vor regăsi pe buletinele de vot sunt oarecum mai cunoscute, în ceea ce privește parlamentarele, lucrurile nu stau tocmai la fel.
În ceea ce privește județul Teleorman, buletinul de vot pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților va avea nu mai puțin de 23 de chenare, din care teleormănenii vor trebui să aleagă unul pe care să aplice ștampila “votat”. Două dintre ele sunt ocupate de doi candidați indepedenți – Lungu Iulian și Drăgan Tom Cătălin, iar restul conțin listele propuse de partide sau alianțe electorale. Astfel, pe lângă partidele mari și, deci, cunoscute de oameni, pe buletinele de vot se vor regăsi și necunoscute, atât în privința denumirii organizației politice, cât și în ceea ce privește numele candidaților de pe liste, multe dintre propuneri neavând nicio legătură cu județul Teleorman. De altfel, practica aducerii “candidaților în deplasare” nu este una nouă și nici specifică partidelor mici, despre care s-ar putea presupune că nu au oameni suficienți pentru candidaturi. Și partidele mari au, pe locurile eligibile, nume de candidați din alte județe ale țării.
Astfel, pe stufosul buletin de vot pentru alegerile parlamentare vor apărea candidații propuși de PSD (Partidul Social Democrat), PNL (Partidul Național Liberal), REPER (Partidul Reînnoim Proiectul European al României), UDMR (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România), PSDU (Partidul Social Democrat Unit), AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), USR (Uniunea Salvați România), DREPT (Partidul Dreptate și Respect în Europa pentru Toți), PPR (Partidul Patrioții Români), Forța Dreptei, SOS (Partidul SOS România), PER (Partidul Ecologist Român), PSDI (Partidul Social Democrat Independent), ANC (Partidul Alianța Național Creștină), PNR (Partidul Noua Românie), PNCR (Partidul Național Conservator Român), SENS (Partidul Sănătate Educație Natură Sustenabilitate), POT (Partidul Oamenilor Tineri), PRA (Partidul România în Acțiune), APRS (Alianța Politică România Socialistă – formată din Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Comunist Român – secolul XXI), PLAN (Partidul Liga Acțiunii Naționale).
Dacă teleormănenii vor dovedi consecvență în alegerea lor și vor pune ștampila pe partidele mari, dacă vor da șanse altor partide mai mici sau dacă vor căuta pe listele de candidați “omul”, se va vedea după numărarea voturilor. Un lucru este cert: cantitate există.