× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Unitățile de tip catering, verificate de inspectorii ANSVSA / Amenzi de peste 600.000 lei

Ziarul Teleormanul • 21-03-2024, 20:00:10 • 60 vizualizari
 

În intervalul 17.02.2024 – 04.03.2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare și/sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc).

Astfel, în perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum şi cea a Municipiului București au efectuat 708 controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 82 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 607.600 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanțe de suspendare a activității, 4 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 333 de kg de produse alimentare.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care: ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; dificultăți în demonstrarea trasabilității produselor finite; deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție; depozitarea și funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar; lipsă carnete de sănătate personal; lipsa contractului pentru efectuarea operațiunilor DDD; programe de autocontrol incomplete și/sau neimplementate.

De asemenea, au fost prelevate 87 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Unitățile Catering Verificate Inspectorii ANSVSA Amenzi