× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

AJFP Teleorman / Clarificări privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale

Ziarul Teleormanul • 22-01-2024, 14:00:09 • 130 vizualizari
 

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman informează contribuabilii că prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 5394/2023 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor publicat în Monitorul Oficial nr. 11 din 8 ianuarie 2024) se aduc clarificări cu privire la întocmirea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2023 și a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici pentru data de 31 decembrie 2023, precum și la depunerea lor la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor.

Astfel că, potrivit prevederilor Legii contabilității (82/1991), societățile comerciale, companiile, asociațiile, fundațiile, sindicatele și alte entități au obligația să întocmească situații financiare anuale.

Termenele pentru depunerea situațiilor financiare anuale la unitățile teritoriale ale A.N.A.F. sunt următoarele: a) pentru societățile comerciale, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv 30 mai 2024; b) pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 alin. (1) – (3) din Legea contabilității, 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv 30 aprilie 2024.

Entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare (31 decembrie 2023) nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale ANAF o declarație pe propria răspundere (în format electronic), în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar (1 martie 2024).

Pe perioada lichidării, persoanele juridice aflate în lichidare depun o raportare contabilă anuală în termen de 90 de zile de la încheierea anului calendaristic (1 aprilie 2024).

Informații suplimentare se pot obține prin programele de asistență pentru întocmirea situațiilor financiare ce pot fi descărcate de pe portalul ANAF, de la adresa www.anaf.ro.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Teleorman Clarificări Privind întocmirea Depunerea Situațiilor Financiare Anuale