× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

În județul Teleorman, 6 unități de învățământ vor folosi catalogul electronic

Ziarul Mara • 03-09-2022, 10:00:15 • 19 vizualizari
 

Ministerul Educației va continua pilotarea înregistrării situației școlare exclusiv în format electronic, încurajând unitățile de învățământ să folosească platformele existente pe piață și să renunțe la folosirea documentelor în format fizic, aspect care se înscrie în politica de dezvoltare sustenabilă și protejare a mediului pe care ministerul o promovează la toate nivelurile.

În anul școlar 2022-2023, 742 de unități de învățământ din țara noastră au decis să renunțe la catalogul clasic, în format fizic. Generalizarea treptată a sistemelor de management digital al unităților de învățământ va permite și un acces transparent la date și implicit luarea unor decizii bazate pe date reale și actuale.

În județul Teleorman, 6 unități de învățământ au hotărât să folosească noul catalog. Acestea sunt: Școala Gimnazială nr. 7 Alexandria, Școala Gimnazială Drăgănești-Vlașca, Școala Gimnazială „Zaharia Stancu” Roșiorii de Vede, Școala Gimnazială „Ion Preotu” Troianul, Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” Alexandria, Școala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele.

Catalogul electronic va putea fi folosit în școlile pilot, dar trebuie tipărit și arhivat.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022.

Școlile pilot pot folosi doar catalogul electronic, dar acesta trebuie tipărit și arhivat, obligatoriu, la finalul anului.

Anul trecut au fost alese de minister 248 de unități de învățământ din țară care au putut trece notele în catalogul electronic. Acest lucru era prevăzut doar prin Ordinul de ministru privind implementarea catalogului electronic în școli.

Acum trecerea notelor în catalogul electronic este reglementat și în ROFUIP 2022, însă conducerea școlii trebuie să îl tipărească și să îl arhiveze obligatoriu.

Potrivit ROFUIP 2022, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2022, articolul 106 a suferit o modificare astfel: „Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităților-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat”, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

Prin lărgirea rețelei de școli-pilot, Ministerul Educației continuă procesul de transformare a învățământului din țara noastră. Programul de pilotare va continua și în anii următori, pentru a permite o evoluție continuă a sistemului de învățământ, care să reflecte evoluția rapidă a societății în care trăim.

Pentru a sprijini acest proces, în Planul Național de Redresare și Reziliență este prevăzut un apel ce va fi lansat în toamna acestui an prin intermediul căruia se va asigura finanțarea cu 12 milioane de euro a 60 de proiecte de pilotare în următorii ani, finanțare care va permite inclusiv testarea unor modele noi de management al resurselor umane.

Dincolo de dimensiunea strategică, pilotările urmăresc validarea unor procese și mecanisme care susțin centrarea procesului de predare-învățare pe nevoile, interesele și aspirațiile reale ale fiecărui elev în parte.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Județul Teleorman Unități învățământ Folosi Catalogul Electronic