În ultimele 72 de ore, polițiștii teleormăneni au fost în teren în vederea asigurării unui climat optim de ordine și siguranță publică, protejării patrimoniului și drepturilor și libertăților persoanelor, răspunzând nevoilor cetățenilor.
Astfel, în perioada 24 – 26 noiembrie a.c., polițiștii au intervenit la peste 220 de evenimente, dintre care nu mai puțin de 207 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență – 112, acționând pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, a situațiilor de risc și a oricăror evenimente ce ar putea perturba siguranța publică.
Totodată, în urma activităților preventive desfășurate, pentru neregulile constatate polițiștii au aplicat aproximativ 288 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste de 120.000 de lei, au reținut 18 permise de conducere și au retras 7 certificate de înmatriculare pentru diverse abateri de la normele privind circulația pe drumurile publice.
Polițiștii atrag atenția asupra necesității respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic, întrucât cauzele generatoare ale evenimentelor tragice produse pe drumurile județului nu sunt imputabile doar unei categorii.
De asemenea, în ceea ce privește circulația pe drumurile teleormănene, polițiștii au constatat șase infracțiuni, dintre care una sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, rezultatul testării cu aparatul etilotest indicând valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Totodată, la nivelul județului s-a acționat preventiv-reactiv, în filtre rutiere, în scopul descurajării și combaterii consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan, precum și pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor urmărite în temeiul legii.
Venind în sprijinul victimelor violenței domestice, polițiștii teleormăneni au întocmit cinci dosare penale ca urmare a unor apeluri 112 ce sesizau conflicte intrafamiliale (Salcia, Zimnicea, Roșiori de Vede, Peretu), situațiile impunând o atentă monitorizare.
Exemple:
Percheziții ale polițiștilor la persoane bănuite de
comercializarea de articole pirotehnice
Fiind în continuarea cercetărilor într-un dosar penal întocmit din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept” și comercializarea fără drept a acestor articole, în ziua de 26 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Teleorman au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, emise de Judecătoria Videle.
Astfel, activitatea a fost desfășurată pe raza localității Scurtu – Mare, la locuința unui bărbat în vârstă de 48 de ani, cercetat pentru comercializarea în mod ilegal, de la domiciliul său, de articole pirotehnice, precum și la domiciliul concubinei acestuia.
În urma activităților, de la cele două imobile vizate au fost ridicate în vederea cercetărilor 50 de kg de materiale pirotehnice, din categoriile P1, F2, F3, F4.
Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal.
Nu alegeți să ignorați normele rutiere!
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat și refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei și efectuează cercetări.
În noaptea de 26/27 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman au depistat un tânăr din municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, care conducea un autoturism pe DN 51, în localitatea Smârdioasa, deși avea dreptul de a conduce suspendat, fapt stabilit în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române.
În urma testării cu aparatul etilometru, a rezultat o valoare de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat, tânărul refuzând recoltarea de probe biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Zimnicea.
Conducea un autoturism, deși ar fi consumat băuturi alcoolice
La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 19:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alexandria au depistat un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Alexandria, care conducea un autoturism pe strada Dunării, din localitate, fără a păstra o distanță suficientă față de autoturismul din fața sa, intrând în coliziune cu acesta, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.
În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care conducătorul auto a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria.
Mandat pus în executare de polițiști
În ziua de 24 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Teleorman – Biroul Urmăriți, împreună cu polițiști din cadrul Postului de Poliție Rurală Piatra, au depistat un bărbat în vârstă de 61 de ani, domiciliat în comuna Vitănești, județul Teleorman, împotriva căruia Judecătoria Alexandria a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an și 4 luni, pentru revocarea suspendării executării pedepsei sub supreveghere.
Bărbatul a fost încarcerat.
Pește confiscat de polițiști de la un vânzător ambulant
În ziua de 25 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Teleorman au depistat o femeie în vârstă de 31 de ani, din comuna Mârzănești, în timp ce oferea spre vânzare pește, pe raza localității de domiciliu, fără a deține documente legale.
În cauză a fost întocmit dosar penal aspectul săvârșirii infracțiunii de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui sau a altor viețuitoare acvatice deținute din pescuit ori produselor din pește, conform OUG nr. 23/2008, întreaga cantitate de pește (50 kg pește din specia novac) fiind ridicată în vederea confiscării și predată Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman pentru a dispune.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Notă: Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.