Zi de toamnă adevărată pentru cei 90 de elevi și profesorii lor coordonatori, care au plecat în dimineața zilei de 12 septembrie să culeagă mere la „Crăița Merelor” din localitatea Voinești și să participe la activități în aer liber și la ateliere cu dovleci în ferma „La Arțar”, din județul Dâmbovița.
Elevii fac parte din proiectul „Tu știi ce mănânci?”, iar în vacanța de vară au beneficiat de cursurile de înot oferite gratuit de către Primărie.
Copiii sunt de la următoarele instituții de învățământ din municipiul Alexandria: Grădinița nr. 4, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială nr. 7, Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” și Liceul Tehnologic nr. 1.
Principalele obiective ale proiectului „Tu știi ce mănânci?” sunt reducerea riscului obezității și incidenței bolilor la copii și conștientizarea comunității cu privire la valoarea unei nutriții echilibrate; dezvoltarea unui comportament corect referitor la consumul alimentelor sănătoase, în special fructele şi legumele, neprocesate sau puțin procesate, fără aditivi; dezvoltarea unui comportament corect referitor la consumul echilibrat al alimentelor și formarea unor deprinderi alimentare corecte pentru părinți și copii; stimularea consumului de fructe şi legume și de alimente BIO; cunoașterea și promovarea producătorilor locali și a produselor locale, tradiționale și BIO; formarea unor deprinderi igienico-sanitare privind promovarea unui trai sănătos, protecţia mediului şi prevenţia bolilor.
Prin intermediul proiectului se are în vedere și dezvoltarea armonioasă sub aspect psiho-fizic, dezvoltarea de atitudini favorabile exprimării opiniilor şi luării deciziilor pentru păstrarea sănătăţii personale, cunoaşterea valorilor nutritive ale alimentelor, conştientizarea și formarea unui program de masă, joacă, învățare și trai, antrenarea elevilor în activităţi extraşcolare plăcute, care să le dezvolte simţul practic şi comunicarea, aptitudinile şi comportamentele alimentare sănătoase.
Cornelia RĂDULESCU