× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Aproape 34 de milioane de euro pentru România de la CE pentru daunele cauzate de secetă în 2022

Ziarul Mara • 25-08-2023, 10:00:18 • 102 vizualizari
 

Comisia Europeană propune un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de o secetă severă în vara anului 2022.

Asistența FSUE poate acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Operațiunile de urgență și de redresare pot fi finanțate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului.

Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorității bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia.

După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va proceda la elaborarea deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor și reprezintă o expresie concretă a solidarității UE. El sprijină statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave.

Începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică.

FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operațiunile de urgență și de redresare ale țărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

Între 2002 și 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde de euro pentru intervenții în 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și în 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia).

FSUE este mobilizat în urma cererilor depuse de țările eligibile și a evaluării eligibilității acestora.

În perioada 2021-2027, el este inclus în nou-instituita rezervă pentru solidaritate și ajutoare de urgență.

În iunie 2023, în cadrul pachetului de evaluare la jumătatea perioadei a CFM, Comisia a propus majorarea cu 2,5 miliarde de euro a rezervei pentru solidaritate și ajutoare de urgență pentru perioada 2024-2027, cuantumul urmând să fie împărțit între FSUE și un alt instrument (rezerva pentru ajutoare de urgență), deoarece pachetul financiar actual s-a dovedit a fi insuficient pentru a răspunde tuturor nevoilor în contextul survenirii unor dezastre mai frecvente și mai intense în UE și la nivel mondial.

Cornelia RĂDULESCU

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Aproape Milioane Pentru România Pentru Daunele Cauzate Secetă