× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

CREȘTINII ORTODOCȘI ȘI GRECO-CATOLICI ÎI SĂRBĂTORESC ASTĂZI PE SFINȚII TREI IERARHI

Antena 3 Alexandria • 30-01-2024, 14:01:07 • 79 vizualizari
 

Creştinii ortodocşi și greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, unii dintre cei mai mari teologi creştini. Cei trei sunt sfinţi teologi au lăsat scrieri de mare importanţă pentru doctrina creştină, operele lor făcând parte din patrimoniul culturii universale.

Credincioșii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi, o zi cu mare însemnătate în calendarul ortodox. Cei trei sunt prăznuiți împreună ca cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii Ortodoxe.

Fiecare dintre ei a avut un rol special în slujirea credincioşilor şi a avut o mare influenţă în promovarea valorilor creştine. Datorită contribuţiilor lor remarcabile, cei Trei Ierarhi au fost cinstiţi şi respectaţi în întreaga lume creştină. Cinstirea lor a devenit un motiv de dezbinare între credincioşi, deoarece unii îi considerau pe unii mai importanţi decât pe alţii. Pentru a pune capăt acestui conflict, tradiţia creştină spune că cei trei sfinţi înşişi s-au arătat unui înţelept arhiereu şi au spus că nu există unul întâi şi unul al doilea în faţa lui Dumnezeu şi că scopul lor a fost întotdeauna să aducă pace şi unitate în lume.

Fiind o sărbătoare cu mare însemnătate, tradițiile și superstițiile nu lipsesc. La sate, în această zi de sărbătoare se fac praznice în memoria morţilor din familiile credincioşilor. Tot în această zi, fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită. Există şi superstiţii populare potrivit cărora cine lucrează în această zi atrage ghinion.

Totodată, se crede că de pe 30 ianuarie începe să crească grâul care nu a încolţit din toamnă. În popor se spune că vremea se schimbă acum şi dă semne că vine primăvara. În această zi de sărbătoare trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce facem. Nu trebuie să facem treburi casnice, cum ar fi să spălăm rufe sau să curăţăm casa.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este marcată cu cruce roșie în calendar.

Articolul CREȘTINII ORTODOCȘI ȘI GRECO-CATOLICI ÎI SĂRBĂTORESC ASTĂZI PE SFINȚII TREI IERARHI apare prima dată în Antena 3 Alexandria.

 
 
Continuare pe Antena 3 Alexandria » Articole Antena 3 Alexandria »
 
CREȘTINII ORTODOCȘI GRECO-CATOLICI SĂRBĂTORESC ASTĂZI SFINȚII IERARHI