× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Programul „Noua Casa” continuă și în 2024

Ziarul Mara • 30-01-2024, 10:00:26 • 84 vizualizari
 

Programul „Noua Casa” continua în 2024 iar plafonul de garanții este de 1 miliard de lei, a anunțat, joi, Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea si la maturizarea pieței imobiliare, precum si a pieței creditelor ipotecare.

„Principalul argument pentru care programul continua si în 2024 este efectul generat: o mana de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanțiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere si consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casa a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativa si îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți romani. Sigur ca sunt importante si beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investitii private in sectorul imobiliar si îmbunătățirea aspectului si a calității zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

In anul 2024 se vor putea înscrie în Program si finanțatori care nu au participat în anul precedent. Ei au un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării in vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern sa transmită către FNGCIMM cererile de înscriere in etapa 2024 a Programului, precum si solicitările de alocare de plafoane de garantare.

Programul „Noua Casa” a fost accesat in principal de tineri cu vârsta cuprinsa intre 26 si 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsa intre 50-100 m2, cu preț intre 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casa 2024 se acorda in lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maxima a creditului pe care îl poți accesa este de:

– 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;

– 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marja fixa de cca 2%.

Avantaje:

Principalul avantaj al Programului Guvernamental Noua Casă îl reprezintă faptul că poți contracta un credit cu un avans mai mic, de 5%.

Un alt avantaj este flexibilitatea acestui program. Cu toate că plafonul pentru avansul de 5% este de 70.000 de euro (valoare locuință), poți să vii cu diferența în cash până ajungi la suma imobilului dorit.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dezavataje:

1. Pe lângă avansul obligatoriu de care trebuie să dispui, va trebui să colectezi o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

2. Un alt dezavantaj îl constituie faptul că nu poți apela la dobânda fixă, care este recomandată de specialiști perioada aceasta. Dobânda pentru Programul Noua Casă este formată din IRCC + max. 2% (marja băncii), aceasta depășește ofertele de dobândă fixă oferite de bănci în cazul creditelor ipotecare.

3. Poți să

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Programul Continuă