× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Cișmele, fântâni sau supermaketuri – opțiunile teleormănenilor pentru aprovizionarea cu apă potabilă

Ziarul Teleormanul • 10-03-2023, 14:00:09 • 166 vizualizari
 

La nivelul județului Teleorman, situația privind aprovizionarea cu apă este un subiect ce produce adesea controverse. Locuitorii din mediul rural se simt nedreptățiți de faptul că, în majoritatea localităților, încă nu există rețea de alimentare cu apă, acest lucru îngreunând traiul localnicilor, mulți dintre ei fiind nevoiți să traverseze o bună bucată din sat, pentru a ajunge la o cișmea. O bună parte dintre ei consumă apă fie de la fântâna din gospodărie, fie de la cișmelele din comună, de unde provine apă de izvor în stare brută, nefiltrată și adesea cu impurități, însă prea puțini își permit să cumpere apă îmbuteliată.

Pe de altă parte, la polul opus, sunt cetățenii din mediul urban al Teleormanului, la fel de nemulțumiți de calitatea apei. Aceștia susțin că apa de la chiuvetă are un gust neplăcut, cu o cantitate mult prea mare de clor, iar în urma sistării ocazionale a alimentării cu apă, în vederea remedierii unor defecțiuni, la momentul în care apa este din nou furnizată, aceasta are culoarea cafelei. O parte dintre aceștia au spus că, atunci când au ocazia să se deplaseze la țară, merg cu mai multe recipiente pentru a lua apă de izvor, despre care spun că are o calitate superioară față de cea de la robinet.

Am realizat un sondaj de opinie, atât în rândul locuitorilor de la sate, cât și în rândul celor din orașe. Una dintre respondente este o localnică din municipiul Alexandria: “La noi în casă, consumăm apă îmbuteliată, atât eu cât și restul membrilor familiei. Săptămânal, facem aprovizionarea de la supermarket și achiziționăm între unul și trei baxuri de apă plată. Prețul diferă, în funcție de brand. Nu consumăm deloc apă de la robinet, deoarece gustul de clor este foarte pronunțat, iar atunci când se oprește apa, din cauza problemelor la instalația sanitară, apa vine cu rugină”.

Un localnic din comuna Smârdioasa a spus următoarele lucruri: “În comuna mea natală nu există rețea publică de aprovizionare cu apă potabilă. Majoritatea oamenilor au fântâni în gospodării, la fel cum este și cazul meu. Există în satul Beiu și în comuna Izvoarele două cișmele, unde apa este foarte apreciată, iar oamenii vin în număr mare pentru a se aproviziona de acolo, inclusiv bucureștenii”.

Nici în comuna Drăgănești-Vlașca, situația nu este pozitivă, conform spuselor localniilor: “Deși avem apă în gospodării, de cele mai multe ori preferăm să cumpărăm apă îmbuteliată pentru consum. Avem adesea perioade când apa nu funcționează sau calitatea acesteia lasă de dorit.  Din câte știu, nu avem izvoare sau cișmele funcționale în localitate”.

În comuna Orbeasca, oamenii se străduiesc să se adapteze situației, astfel: “Ne aprovizionăm cu apă atât de la fântână, cât și de la cișmea sau din magazine. Nu există în comună nici sistem de alimentare cu apă, nici cu gaze și nici canalizare”.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Cișmele Fântâni Supermaketuri Opțiunile Teleormănenilor Pentru Aprovizionarea Potabilă