× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Comunicat de presă – Campania “Împreună pentru un aer mai curat!” – August 2023

DSP Teleorman • 02-08-2023, 10:00:42 • 66 vizualizari
 

 

Aerul curat este esențial pentru sănătatea oamenilor și a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare și alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 238 000 de decese premature în fiecare an în rândul europenilor.

Noile norme propuse de către Comisia Europeană în 2022, în cadrul Pactului Verde European, urmăresc reducerea cu peste 75% în următorii zece ani a numărului deceselor cauzate de nivelurile crescute ale principalului factor poluant al aerului – pulberile fine în suspensie (PM2,5), deoarece acestea depășesc limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Campania de informare din acest an – Împreună pentru un aer mai curat! – se va derula pe tot parcursul lunii august, urmărind informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele poluării aerului cu pulberi în suspensie asupra sănătății oamenilor,în rândul populației, mai ales a populației vulnerabile (copii, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii și cardiovasculare), dar și a autorităților.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății depășirea nivelurilor recomandate pentru calitatea aerului se asociază cu riscuri pentru sănătate. Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare.Pe termen scurt, efectele expunerii la aer poluat sunt: tuse, dispnee, durere în piept, iritarea ochilor, iar efectele expunerii pe termen lung sunt diminuarea funcției pulmonare, dezvoltarea bolilor respiratorii mai  ales la copii, agravarea bolilor pulmonare existente la adulți și mai ales la persoanele în vârstă, decesul prematur la persoane cu boli pulmonare. Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii are impact asupra sănătății fătului putând determina greutate mică la naștere și naștere prematură.

România ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare în general, anual înregistrându-se aproximativ 15 000 de decese din cauza poluării aerului (anul 2019).

Cele mai importante surse de poluare a aerului la nivel global sunt: industria și furnizarea de energie, mijloacele de transport care folosesc combustibili poluanți, managementul deșeurilor, praful, activitățile agricole și încălzirea locuințelor folosind combustibili fosili.Pentru a avea un aer curat, sigur pentru sănătate, este nevoie de acțiuni comune ale populației, autorităților, comunităților de la nivel local, până la nivel internațional.

Oamenii trebuie să cunoască riscurile pentru sănătate cauzate de poluarea aerului și să ia măsuri pentru a -și scădea expunerea individuală și a oamenilor din comunitate precum: reducerea activității în aer liber la momentele și în zonele cu trafic intens, limitarea timpului petrecut în anumite puncte de trafic aglomerat, limitarea folosirii autoturismului personal, evitarea arderii deșeurilor.

Campania de informare, educare, comunicare la nivel național este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman.

Directia de Sanatate Publica Teleorman,in parteneriat cu cabinetele de medicina de familie,cabinetele medicale scolare,cabinetele de pneumologie,cabinetele de pneumoftiziologie,Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman,mass-media locala,Agentia Judeteana de Mediu,Autoritatile publice locale,reteua de asistenta medicala comunitara, organizeaza in luna august 2023 campania nationala,,Prevenirea si reducerea efectelor poluarii aerului cu pulberi in suspensie,atat asupra sanatatii omului,cat si asupra mediului inconjurator’’.

Populatia tinta careia i se adreseaza campania: populatia generala,populatia la risc(grupurile vulnerabile,copiii,varstnicii,femeile insarcinate,persoanele cu afectiuni cronice) si autoritatile publice locale.

Campania se desfasoara sub sloganul:,,Stop poluarii aerului!Impreuna pentru un aer mai curat!’’.

La nivel judetean,coordonarea implementarii campaniei  este asigurata de Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va cuprinde urmatoarele activitati:postarea comunicatului de presa si a materialelor iec. aferente campaniei pe site-ul DSP Teleorman,infograficul adresat autoritatilor,presei si medicilor,postarea materialelor iec. in social-media,transmiterea acestor materiale informative in reteaua de asistenta medicala primara si in cea de asistenta medicala comunitara,activitati de informare si distribuire a materialelor iec. in cabinete de medicina de familie,cabinete medicale scolare,cabinete de pneumologie,cabinete si spitale de pneumoftiziologie,Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman,Agentia Judeteana de Mediu,Directia Judeteana pentru Agricultura Teleorman si primarii,interventii in mass-media locala.

Pastrati aerul curat!

 

DOCUMENTE ATAȘATE

 
 
Continuare pe DSP Teleorman » Articole DSP Teleorman »
 
Comunicat Presă Campania Împreună Pentru August