Problemele României scoase în evidență de evenimentele din ultimele zile legate de traficul și consumul de droguri și de starea sistemului sanitar, sunt completate de o posibilă condamnare a României de către Comisia Europeană, pentru netranspunerea în legislația națională a unei directive cu privire la combaterea spălării banilor.
„Comisia Europeană a anunțat joi că trimite România, Grecia și Irlanda în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat al instituției”, scrie Cotidianul, citând Mediafax.
„România și Grecia sunt trimise în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în legislația lor națională cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mică a normelor și, prin urmare, este de asemenea trimisă în fața Curții de Justiție. Comisia a propus impunerea de către Curte a plății unei sume forfetare, precum și a unor penalități zilnice, până când cele trei țări vor lua măsurile necesare”, arată Cotidianul.
Proiectul construirii unui incinerator pentru deșeuri în municipiul Giurgiu stârnește îngrijorări peste Dunăre, la vecinii bulgari.
„Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe 8 mai anul acesta, de Agenția de Protecție a Mediului Giurgiu, iar locuitorii orașului Ruse au reacționat la scurt timp, lansând pe rețelele de socializare o campanie pentru strângerea de semnături prin care să împiedice construirea incineratorului”, arată Libertatea, citând ziarul Adevărul.
„În orașul Ruse se strâng semnături împotriva construirii unui incinerator din Giurgiu. Argumentele semnatarilor sunt legate de poluarea zonei. Se amintește și de poluarea aerului care venea dinspre combinatul de chimie din Giurgiu în perioada socialistă”, scrie Vladimir Mitev, jurnalist bulgar vorbitor de limba română, mai scrie Libertatea.
Agerpres scrie că ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a semnat, marți, 100 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare de peste 1,13 miliarde lei.
„Potrivit unui comunicat transmis de MDLPA, contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, prevăd modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră, a stațiilor de epurare a apelor uzate și a sistemelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, construirea unor poduri, precum și reabilitarea și modernizarea pistelor de biciclete, a podețelor, trotuarelor și rigolelor pentru apă pluvială”, notează Agerpres.
Presa mai anunță că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.
„Noua clădire va cuprinde 2 săli de operație pentru pacienții cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienții critici, 16 paturi ATI postcritici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. În cadrul centrului va funcționa și un nou ambulatoriu de specialitate. Valoarea investiției este de 56 milioane de euro și face parte din Proiectul derulat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 26 de luni”, scrie Gândul.
„Comisia Europeană a anunțat marți demisia olandezului Frans Timmermans din funcția de vicepreședinte”, informează AFP, citată de Cotidianul.
„Timmermans fusese confirmat cu câteva ore înainte pe prima poziție din lis