La Casa de Cultură din Roșiorii de Vede a avut loc vernisajul expoziției „Cravata- simbol al eleganței masculine”, un eveniment cu totul inedit, atât prin tematică, dar mai ales prin vârsta expozantului, care are doar 15 ani, fiind elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Alexandru Depărățeanu” și se numește Andrei Ioan Gheorghe.
Deși se află la vârsta la care mulți copii încă se joacă sau colecționează obiecte mai adecvate vârstei lor, Andrei are o pasiune pentru un accesoriu care, deși foarte răspândit, este sinonim cu prestanța și seriozitatea: CRAVATA.
Indiferent de lungime, culoare, model sau textură, care trebuie evaluate în funcție de context și de personalitatea celui care o poartă, cravata a fost și rămâne un sinonim al eleganței încă din secolul al XVII-lea, un simbol al statutului social.
Semnificația și designul cravatei au evoluat în timp, adaptându-se la schimbările sociale și modei contemporane.
Colecționarul Andrei Ioan Gheorghe este un copil extrem de talentat, care cântă, recită, coase, croșetează., fiind, totodată, membru al Atelierului de Creație al Casei de Cultură.
Expoziția organizată de Serviciul pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede cuprinde aproape 300 de cravate, deși colecția este mult mai mare.
Istoria cravatei este, indiscutabil, una plină de transformări și însemnătate. De la originile sale în Croația, până la popularitatea sa în cultura occidentală, cravata a devenit mai mult decât un simplu accesoriu.
Ea reprezintă un simbol al stilului, al eleganței și al individualității masculine. Indiferent de direcția în care se va îndrepta moda în viitor, cravata va continua să își păstreze locul special în istoria și în garderoba bărbaților de pretutindeni.
Cornelia RĂDULESCU