Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman au efectuat cinci controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la obiectivele din categoria unităților de asistență socială, la operatorii economici din domeniul cazării, alimentației publice și producției de materiale textile, în localitățile Peretu, Alexandria și Roșiorii de Vede.
Potrivit ISU Teleorman, pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 125.000 de lei. Au fost avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de acces și evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor, funcționarea instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare în caz de incendiu din interiorul clădirilor și deținerea autorizației de securitate la incendiu. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.
Cele mai mari două sancțiuni, de câte 50.000 de lei fiecare, au fost aplicate unei unități de cazare și turism din municipiul Alexandria și unui operator economic din domeniul producției de materiale textile din municipiul Roșiorii de Vede, care funcționau fără obținerea autorizației de securitate la incendiu.
“Important de menționat este faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții, motiv pentru care reamintim că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc și analizează documentațiile de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu/protecție civilă, depuse în format electronic, pdf. sau word, cu semnătură electronică a beneficiarilor sau a proiectanților/verificatorilor/ experților tehnici atestați.
Solicităm tuturor administratorilor obiectivelor socio-economice din județul nostru să inițieze demersurile necesare pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește procesul de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu, sens în care instituția noastră manifestă întreaga deschidere și disponibilitate pentru acordarea sprijinului necesar. Prevenirea situațiilor de urgență reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale instituției noastre, aspect realizat atât prin intermediul activităților de informare preventivă, cât și prin intermediul acțiunilor de control. Astfel, activitatea inspectorilor de prevenire are un caracter permanent, iar aceste verificări se organizează continuu, nefiind limitate la anumite categorii de obiective”, transmit reprezentanții sursei citate.