În ultimele 24 de ore, pompierii militari teleormăneni au răspuns la 21 de solicitări din partea cetățenilor, intervenind în diferite situații de urgență ce ar fi putut pune în pericol
viața și bunurile acestora. Majoritatea intervențiilor – 15 la număr – au fost realizate de paramedicii SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat și transportul la spital al pacienților cu probleme grave de sănătate. De asemenea, pompierii au intervenit la două incendii de locuințe, la Valea Cireșului și Lița, două incendii de vegetație uscată și resturi menajere, și o misiune de sprijin pentru echipajele Serviciului de Ambulanță Teleorman (SAJ).
Incendiul din Valea Cireșului
Unul dintre incendiile de locuință a izbucnit în localitatea Valea Cireșului, unde pompierii din cadrul Detașamentului Videle au fost solicitați să intervină de urgență, seara trecută, în jurul orei 18.50. Ajunși rapid la locul indicat, aceștia au acționat pentru salvarea a două case și mai multe anexe din apropierea construcției afectate de incendiu. Flăcările se manifestau violent la acoperișul din lemn al unei anexe alipite locuinței, cu riscul de propagare la alte clădiri. Intervenția promptă a pompierilor a dus la localizarea și stingerea focului după aproximativ o oră, protejând bunuri în valoare de peste 300.000 de lei, în timp ce pagubele materiale s-au ridicat la aproximativ 10.000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost un coș de fum neizolat corespunzător, care a condus la aprinderea materialelor din pod.
Incendiul din localitatea Lița
Un alt incendiu de proporții a izbucnit în localitatea Lița, în jurul orei 20.30. La fața locului s-au deplasat pompierii din Turnu Măgurele, echipați cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Flăcările cuprinseseră întreaga locuință, extinzându-se pe o suprafață de aproximativ 100 mp, și amenințau casele și anexele din vecinătate. După aproape trei ore de intervenție, pompierii au reușit să stingă incendiul, protejând bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Din primele investigații, focul pare să fi fost pus intenționat de o persoană necunoscută, casa fiind nelocuită la momentul incidentului. Cazul rămâne sub atenția autorităților competente pentru cercetări suplimentare.
Apel la responsabilitate: măsuri de prevenire a incendiilor
Având în vedere cauzele incendiului de la Valea Cireșului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman reamintește cetățenilor importanța verificării și întreținerii coșurilor de fum. Se recomandă ca acestea să fie verificate și reparate periodic, de către persoane specializate, și să fie izolate corespunzător față de elementele combustibile din jur. De asemenea, coșurile de fum din podurile locuințelor ar trebui tencuite pentru a preveni apariția fisurilor prin care scânteile pot deveni surse de incendiu.
Ajutorul, întotdeauna la îndemână
Inspectoratul solicită cetățenilor să semnaleze orice situație care ar putea periclita viața, bunurile sau mediul prin apelarea numărului unic de urgență 112. Promptitudinea în raportarea problemelor poate salva vieți și bunuri materiale importante, iar implicarea comunității contribuie la siguranța generală a județului.
Mircea OLTEANU