Legea nr. 200 din 5 iulie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative este actul normativ care, din 9 iulie, a modificat Codul penal. Codul penal a fost completat, atunci când vine vorba despre infracțiunea de punere în circulație sau conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat și cea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis, astfel încât acestea să includă și tractoarele agricole ori forestiere.
5. La articolul 334, alineatele (1), (2) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
Articolul 334(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă….(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
6. La articolul 335, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
Articolul 335(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă.
De asemenea, după modificările recente, și conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier (pe lângă vehiculele existente deja în listă: autovehicul sau tramvai) de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.
Până acum, tractoarele agricole sau cele forestiere nu se regăseau în enumerarea de la fiecare infracțiune în parte.
Potrivit Codului rutier, tractoare agricole sau forestiere pot fi conduse în baza permisului de conducere categoria Tr. Permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci.
În plus, după cum stabilește acum Codul rutier, permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile și pentru categoria Tr, în anumite cazuri specifice.
De exemplu, permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.
Dacă vorbim despre punerea în circulație sau