× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Teleorman, pe locul patru la nivelul Regiunii Sud-Muntenia, în ceea ce privește numărul de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate

Ziarul Teleormanul • 24-11-2023, 14:00:10 • 91 vizualizari
 

Unu din șapte copii din România are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. În ceea ce priveşte Regiunea Sud-Muntenia procentul acestor copii este mult mai mare, unu din cinci copii având părinţii plecaţi la muncă în străinătate; în cifre absolute, vorbim despre 108.150 de copii. Din județele din regiune, conform statisticilor oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, în județele Argeș și Dâmbovița sunt aproximativ o treime dintre copiii în această situație.

Conform aceloraşi statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel național, dintre cei72.627 de copii, 2.781 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.

Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Argeş şi Dâmboviţa. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.

La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Prahova este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 3.170 de copii, urmat de județul Argeș pe locul doi, cu 1.673 de copii înregistrați, județul Dâmbovița pe locul trei, cu 1.604 copii, și județul Teleorman pe locul patru cu 1.180 de copii. În județul Călărași sunt înregistrați 1.119 copii, în județul Giurgiu 798 de copii, iar în județul Ialomița 736 de copii.

Pe parcursul programului, peste 1.138 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvați Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare: 258 de copii în risc de separare de familie au fost identificaţi şi au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional; 180 părinţi/reprezentanţi ai copiilor au beneficiat de programe de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică; 179 dintre copii au frecventat zilnic centrele de zi din Piteşti şi Târgovişte dezvoltate în cadrul proiectului; 79 de copii au beneficiat de servicii comunitare integrate; 140 dintre copii au participat la tabere la munte în vacanţele şcolare.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Teleorman Nivelul Regiunii Sud-Muntenia Privește Numărul Părinții Pleca