Pachetul pentru școală trebuie să cuprindă o varietate de alimente sănătoase, care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. Ce alimente nu trebuie să lipsească din pachetul zilnic de școală pentru copii, potrivit medicului nutriționist.
Pachetul pentru școală nu înlocuiește o masă principală din zi, ci trebuie să reprezinte un supliment caloric pentru copil, o gustare care să îi asigure un aport de vitamine și nutrienți. Când facem pachetul pentru școală, în primul rând, trebuie să ne gândim la programul de peste zi al copilului. Dacă ne referim la un copil care petrece un program scurt la școală și nu face activități sportive, atunci nu va avea nevoie de o masă bogată în câteva ore pe care le petrece la cursuri. Însă, dacă ne referim la un copil care practică și o activitate care îi va consuma energia, atunci este important să îi oferim nutrienți esențiali printr-o gustare sățioasă.
„Sendvișul proaspăt, făcut în casă, este una dintre alegerile principale pentru pachetul de școală, deoarece se poate transporta și consuma în siguranță în pauza orelor de curs. Nu este o alegere greșită un sendviș pe zi, dar trebuie să ținem cont să optăm pentru produse de calitate atunci când pregătim un pachet sănătos. În primul rând, să folosim pâine integrală cu secară sau cu semințe, în detrimentul celei care este mai săracă în nutrienți. În loc de pâine, în funcție de preferințe, se poate folosi și lipie. Compoziția sendvișului poate fi din legume, ardei, roșie, avocado, dar și brânză sau cașcaval de calitate, ou sau somon. În principal, alimente care să fie hrănitoare”, a declarat Damian Șerban, Doctor specialist în nutriție. (Pâinea albă, făcută din făină de grău rafinată nu conține fibre, este săracă în vitamine și proteine, și are un indice glicemic ridicat). Încercăm să ne ferim, în general, și implicit în pachetul de școală, de consumul produselor procesate, mezeluri ori alte produse din carne care nu au în compoziție ingrediente naturale. „Pachetul de școală poate fi completat și cu un fruct care, mai ales pentru copii, este esențial pentru aportul de vitamine și minerale. Aici, fructul este la alegere, dar este de preferat să le evităm pe cele bogate în zahăr. Putem opta pentru un măr, o pară, o banană, câteva afine, câteva felii de kiwi sau de portocală. Important de menționat este faptul că, părinții ar trebui să se ferească să pună în pachetul de școală al copiilor dulciuri, produse de patiserie sau produse sărate, procesate în exces. Pe lângă faptul că nu sunt sănătoase pentru organism, introducerea lor în pachetul zilnic de școală le va întări copiilor convingerea că sunt bune pentru consum și vor dori tot mai mult să le consume”, a mai precizat Doctorul Damian Șerban. De asemenea, tot în categoria de grăsimi sănătoase ce pot fi consumate drept gustare la școală includem și o cantitate mică pe zi de migdale, caju sau nuci. Din toamnă, peste 1,9 milioane de copii vor avea dreptul la un pachet gratuit de alimente pe săptămână. Vor primi 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. „Prin continuarea programului se asigură conştientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentaţii sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate, deprinderea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor, prevenirea diferitelor afecţiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare şi obezitate infantilă), precum și creşterea gradului de informare cu privire la tipurile de produse alimentare locale şi combaterea risipei de alimente”, potrivit Hotărârii de Guvern.
Pavel ACHIM