× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Obiceiuri la români – bolindeții. Seara în care copiii ies la colindat

Liber in Teleorman • 22-12-2023, 20:00:12 • 45 vizualizari
 

Bucuria autentică a Crăciunului încă persistă în casele românești, iar copiii continuă să păstreze tradiția străveche a colindatului. În Teleorman, în seara de 23 decembrie, o schimbare magică are loc și spiritul sărbătorilor prinde viață într-un mod cu totul aparte. Într-o atmosferă în care timpul pare să încetinească, copiii se pregătesc pentru o tradiție încă vie: colindatul. „Bună seara la Ajun…” răsună vesel din gurile celor mici, iar odată cu aceste cuvinte, începe un ritual autentic al Crăciunului.

În contrast cu serile obișnuite de iarnă, când străzile sunt pustii și casele liniștite, în seara de 23 decembrie, totul capătă alt sens. Cete-cete de copii, cu pungi și traiste de pe vremea bunicii, pornesc într-un periplu plin de bucurie de la casă la casă păstrând obiceiurile străvechi.

Porțile caselor se deschid cu căldură pentru acești călători speciali. Gospodinele, care au pregătit coșnițe pline cu bunătăți tradiționale, îi așteaptă cu brațele deschise. Covrigi, biscuiți, mere și bobârnaci sunt oferite generos, iar aroma îmbietoare a prăjiturilor făcute în casă umple aerul.

„Când eram la bolindeți, puneam traista de gât și plecam pe ulițele satului… bărbații ieșeau cu o sticlă de vin și pahare, femeile făceau gogoși sau așteptau cu coșnița plină pentru copii!”, mărturisește o teleormăneancă. Amintirile ei îmbracă seara de Ajun într-o aură de nostalgie și fericire autentică.

În această seară specială, frigul nu mai este simțit întru totul, căci bucuria adusă de copii și tradițiile transmise din generație în generație încălzesc sufletele. Crăciunul rămâne o poveste vie, în care colindele copiilor sunt glasuri ce aduc magia sărbătorilor în inimile tuturor. Astfel, în seara de 23 decembrie, cerul se deschide peste tot, iar tradițiile autentice continuă să strălucească în lumina bucuriei Crăciunului.

Vizualizări: 18
 
 
Continuare pe Liber in Teleorman » Articole Liber in Teleorman »
 
Obiceiuri Români Bolindeții Copiii Colindat