× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Drept la replică – Spitalul Orășenesc Videle

Exploziv News 24 • 07-06-2021, 22:00:31 • 372 vizualizari
 
alege dreapta unita

Așadar, vă sfătuim, pe dumneavoastră, cititorii cotidianului să vă înarmați cu multă răbdare și să parcurgeți, rând cu rând, cele opt pagini de explicații cu privire la angajarea, pe o perioadă determinată a unei asistente, cu rude sus puse. Concluziile sunt … de prisos! 

Catre doamna Cristina Boboc , Exploziv News 24

In urma prezentării materialelor referitoare la Spitalul Videle de publicatia dumneavoastră, care aduce importante prejudicii de imagine persoanelor si instituției, pentru corecta dumneavoastră informare,cât si a opiniei publice, in urma analizei pe text, vă solicităm dreptul la replică

I.Referitor la angajarea unei asistente medicale, aceasta s-a făcut in acord cu legislația in vigoare.

După cum ar trebui sa știți, pe perioada stării de alertă, nu se organizează concursuri, iar angajările in sistemul sanitar se fac pe perioadă determinată, in conformitate cu legea nr. 55/15.05.2020 in vigoare si Ordinul 905 /2020 , pe starea de alertă si inca 30 zile de la încetarea acesteia.

Astfel, in conformitate cu ordinul nr.905 /2020 posturile vacante sau temporar vacante se pot ocupa potrivit metodologiei, printr-o selectie de dosare, dacă in urma publicarii pe site-ul instituției s-a prezentat un singur candidat, sau printr-un interviu profesional in fața unei comisii desemnate, daca sunt mai mulți candidați. Conform metodologiei menționate, dosarele nu sunt„stufoase” așa cum le prezentați dvs. Sunt necesare 2 zile pentru depunerea actelor , interval de timp precizat foarte clar in Ordinul 905/2020. De altfel ,cine dorește sa se înscrie pentru un post care va fi anunțat pe site, are pregatit un dosar profesional cu diplome, competențe, certificari, xerocopii dupa cartea de identitate, documente pe care le va aduce la înscriere.

Singurul document solicitat pentru dosarul de înscriere pentru care candidatul trebuie să facă demersurile necesare este adeverinta medicala eliberata de catre medicul de familie, pentru care are la dispoziție 2 zile,vrestul documentelor, respectiv cererea de inscriere, acordul de prelucrare a informațiilor și declarația pe proprie raspundere ca nu are cazier judiciar, se completează pe loc.

După cum observați acest interval de depunere al documentelor de 2 zile este stabilit prin Ordinul 905/2020 și nu prin regulamentul spitalului , și , nu favorizează așa cum sunteți tentați să credeți o persoană care participă ,având „deja” dosarul pregătit ,toți candidații având aceeași șansă, persoanele trebuind să aducă in principal ,adeverința medicală ,pe langă actele profesionale, pe care oricum le are tezaurizate.

– Materialul prezentat săptamana trecută referitor la numele persoanei care va castiga este sub demnitatea profesiei ,aducând atingere numelor persoanelor citate,punând presiune pe membrii comisiei si insinuând lipsa de profesionalism a acestora si mimarea unui examen.

Dacă aveți indicii clare sau probe ale anchetei dvs jurnalistice, respectiv subiecte sau întrebări pentru candidate sau decizii de confirmare pe post anteexamen sau alte probe irefutabile, vă solicităm sa le faceți publice de indată ,și nu să oferiți publicului „de la lume adunate si neverificate” exprimări de genul se pare că” , „ar fi” , care arată o abordare alunecoasă a neasumarii, bârfele de gura targului nereprezentand suportul unor informari corecte, obiective ale publicului targhetat de dumneavoastră, stilul nereprezentând nici macar un pamflet pentru care cunoasterea este mandatorie.

Ca om ,ca jurnalist aveti dreptul legitim să aveți intrebari despre corectitudinea unui examen, insă drepturile trebuie asociate cu corelativele lor, respectiv obligațiile, prin care dvs. ca jurnalist trebuie să prezentați opiniei publice informații verificate din mai multe surse ,bazate pe adevăr in conformitate cu deontologia profesională.

Institutia asigura conditii legale de participare si promovare nediscriminatorii.

Conform celor afirmate de dvs ,ar trebui să restricționam accesul de participare al copiilor sau rudelor unor persoane cunoscute in baza unor scenarii, doar pentru ca există suspiciuni nerezonabile si nedocumentate ?

Persoanele citate de dumneavoastră ca fiind orchestratorii acestui scenariu nu au nici cea mai mica implicare ,sunt conștiente de faptul ca au o cariera ireproșabila ,nu au ars etape in devenirea profesională, au un statut pentru care au muncit toata viata si nu—si permit alt tip de conduită, plasarea in scenariul imaginat de dumneavoastră fiind incorect si aducand importante prejudicii de imagine .

Examenele sunt promovate de candidații cei mai bine pregatiți, spitalul avand obligația de a promova calitatea si valoarea. Conform acestei afirmații,examenul poate fi promovat de

, favorit” ( in accepțiunea dvs) sau de catre persoana creditata/cotata „ cu mai putine șanse, desigur tot in accepțiunea dvs , oricare variantă fiind nemulțumitoare, pentru ca astfel ar accede și persoane care nu au pregatirea necesara in acel moment.

Nici o persoană nu este apriori caștigătoarea unui examen, ci va trebui sa facă față exigențelor unei comisii, care este absolut independenta în organizare, conducere și decizie, al carei președinte este o persoană respectabilă, un profesionist obiectiv deasupra oricaror dubii, un garant de necontestat al corectitudinii.De asemenea, la examen participă ca observator un membru al sindicatului reprezentativ al spitalului; Comisia este independentă si imparțială stabilește conform procedurii,candidatul care promovează, dar tot atat de bine poate să decidă ca ambii candidați nu au pregatirea neceasara pentru exigența examenului, și, ca atare, nu promovează pe nimeni. Comisia nu se subordonează decat propriei constiințe si probitații profesionale fiind garantul imparțialitații.

Pentru a va demonstra ca la spitalul Videle angajarile au fost corecte, vă aducem la cunostiința ca instituția a organizat ireproșabil concursul pentru ocuparea funcției de Manager in februarie 2020, la care a participat Managerul in funcție la acea dată — persoană care avea atuuriile informaționale și experiența a două mandate de manager, era om al locului,și, cel care avea să câștige concursul, actualul Manager,nu este membru de partid și nu este din Videle, nici macar din județul TR .Concursul a fost afișat pe gov.ro si site-ul spitalului și puteți gasi informații despre acest lucru, la fel de facil, tot la anunțuri pe site spitalului. Un concurs organizat ireproșabil de Consiliul de Administrație al spitalului ,publicat in mod transparent si desfașurat riguros, a confirmat pe langa marea surpriză și obiectivitatea și imparțialitatea Comisiei de concurs.

Un alt argument pentru organizarea inechivoca,riguroasă și in acord cu legislația incidentă a examenelor pentru angajare in S.C Spitalul Orașenesc SRL Videle este și verificarea dosarelor de angajare in perioada 2018 – 2021 de catre instituțiile statului, verificari care au stabilit ca nu există nici o deficiența și că nu s-au constatat carențe ,inadvertențe sau imperfecțiuni ale cadrului legislativ aplicabil entitații verificate ,recte ,spitalului.

Spitalul Videle asigură condiții de participare nediscriminatorii si transparente. De altfel si dumneavoastră a-ți afirmat că fost foarte facilă informarea „ la o simpla cautare pe net la anunțuri pe site-ul spitalului”. Cine iși doreste organizarea oculta a examenelor cu promovari discreționare ,nu publică pe site-ul instituției informații legate de condițiile de înscriere ,modul de organizare al examenului,procesele verbale al comisiilor de examen cu rezulatele obținute.

– In legatura cu salariul asistentei v-aș ruga să vă documentați mai bine,ambele candidate fiind la inceput de drum, și, evident cuantumul precizat de dvs. nu este corect, ci mai degrabă la jumatate dar deh ,dvs. nu operați cu informații riguroase, ci cel mult speculative, nevalidate.

  1. Dumneavoastră concluzionați că „acest post pe durată determinată ,este necesar imperios să fie scos ,cu dedicație având in vedere termenele scurte ale procedurii de angajare”.

In legatură cu termenele „ scurte” ale procedurii insă sper ca am clarificat acest lucru si vă rog să accesati Ordinul 905/2020 spre stiința.

Legat de scoaterea unui post „cu dedicație” vă informam că postul nu a fost creat ,ci există ,era vacant.Procedura de angajare a personalului medical pe starea de alertă ,este incidența legii 55/2020 si permite ocuparea posturilor din organigrama, vacante si temporar vacante pe o perioadă determinată ,respectiv pe starea de alertă si inca 30 zile de la incetarea starii de alertă.

  1. De ce era nevoie de angajarea pe durată determinată sau cine stabilește „imperiozitatea”? Răspunsul este ușor, anume,bșeful unei secții/compartiment care sesizează dificultați in efectuarea serviciilor, în acord cu prevederile legale informează Comitetul Director, care analizează necesitatea si sustenabilitatea bugetară ,cu informarea Consiliului de Administrație , aspecte verificate de Camera de Conturi si stabilite ca fiind conforme ,cu respectarea legislației in vigoare.

Urmează o perioadă de concedii de odihnă pentru personal ,trebuie legal acordate ,planificând si activitatea pe care o are spitalul de la inceputul pandemiei ,respectiv triajul epidemiologic al pacienților si al personalului spitalului la cortul de triaj epidemiologic, activitate care a impus rularea personalului pentru ca aceasta activitate să se desfașoare eficient ,fara sincope, și care alaturi de respectarea procedurilor operaționale specifice a facut ca in Spitalul Videle să nu existe focare epidemiologice,bspitalul fiind in permanență deschis.

Nu este vorba de nici un post creat,de un post ,, cu dedicație”,ci realmente de asigurarea unui echilibru intre activitațile secției, triajul epidemiologic și concediile de odihnă planificate.Postul există,era vacant ,iar spitalul hotaraște in funcție de activițati si de solicitari, unde este necesar sa fie ocupat, chiar și pe perioadă determinată,respectând legislația in vigoare.

Din păcate, scenaristica dvs. nu are suport real si dovedește o lipsa de cunoaștere a activitaților unui spital, care spre deosebire de dumneavoastră ,poziționată in cotidian și prin posibilitatea de telemuncă ,angajații spitalului sunt prezenți in fiecare zi la munca, este o unitate cu flux continuu prin specificul ei. Numarul de internari a variat pe perioada pandemiei in funcție de prevederile ordonanțelor militare care au impus externarea pacienților in proporție de 80% care nu erau urgențe si s-a recomandat ca aceștia sa stea acasă. Apoi ,in angoasa pandemiei ,pacienții au ezitat să se interneze, chiar dacă aveau comorbiditati, de teama infectarii cu noul Coronavirus .

De altfel, situția a fost similară la spitalele din toata tara, in special cele orașenesti și municipale.Nu se pot compara serviciile multiple oferite de un spital judetean ca spital de rang superior, cu cele oferite de spitalele orașenesti, conform zonei de competența cu toata implicarea si dedicarea personalului, astfel spitalul județean trebuia sa preia toate urgențele conform ordinelor de ministru, respectiv 555/2020 și nu se pot compara mere cu pere ,adica dvs trebuie sa comparați activitatea spitalelor orașenesti in toata țara, a celor municipale și a celor județene separat, pe categorii de spitale, fiecare in funcție de gradul de competența al spitalului toți slujind binelui comun,banume binele pacientului .Chiar dacă poate de multe ori nu avem la indemană mijloace paraclinice de exprimare diagnostică ,spitalul Videle și-a facut datoria,cu toate ca nu de puține ori,in această pandemie, personalul medical s-a dovedit insuficient. Spuneam că am respectat ordonanțele militare, externand 80% din pacienții care nu reprezentau urgențe, apoi internand urgențele de gradul I și II, pe cand un spital județean, interneaza toate urgențele ,operand urgențele si replanificand activitatea operatorie electiv.

  1. Constat in scrierea dumneavoastra ,că vă intrebați, care este activitatea secției chirurgie, in lipsa medicului ATI, ce fac acești oameni in timpul programului, atat personalul medical si auxiliar.

Da, nu mai avem medic ATI de la începutul acestui an; în anul 2020 medicul ATI a fost detașat prin decizie de prefect la spitalul „Caritas” Roșiorii de Vede, apoi a fost detașat la Spitalul Județean Calarași,a revenit la spitalul Videle cand am funcționat ca spital suport Covid.

Chiar dacă nu avem un medic anestezist in acest moment ,am căutat si vom căuta permanent să angajăm un medic in specialitatea ATI ,spitalul publicand pe site si in Viata Medicală anunturi de angajare, informație verificabila in orice moment.Personalul secției chirurgie iși desfașoară activitatea corect, fară sincope, avand pacienți internați; sunt intervenții chirurgicale care se desfasoară și cu anestezie locală, având printre altele de manageriat și plagi hemoragice la subiecții pediatrici. De asemenea, in spitalul Videle se efectuează gastroscopii si colonoscopii, dar au fost destule situații cand colegii chirurgi au preluat si pacienți operați la alte spitale, inclusiv de la SJU Alexandria, asigurand continuitatea ingrijirilor medicale ,pacienții nefiind externabili la momentul admisiei, asigurand astfel si fluența paturilor pentru urgețte de la SJU Alexandria. Exista o patologie traumatica zonală ,iar pacienții suturați si investigații tomografice (in funcție de solicitarea chirurgului de gardă) Ia SJU, se internează la Videle pentru monitorizare ,pentru că oricand poate aparea si resângerare sau o altă complicație postoperatorie la nivelul zonei suturate, cu impact local sau sistemic traumatisme cranio-cerebrale cu plagi de scalp anfractuoase, hemoragice, plagi delabrante, hemoragice cu diverse topografii, amputații traumatice de degete cu drujbe, disc circular și alte dispozitive pun serioase probleme chirurgilor care nu de puține ori trebuie să scoată pacientul din zona de risc vital, apoi să securizeze tratamentul de specialitate.Dacă medicii chirurgi din spitalul Videle nu ar avea activitate, atunci SJU Alexandria ar fi colmatat cu astfel de pacienți pană la blocaj, mai ales ca si danșii au medici puțini in linia de gardă și de abia fac fața valului mare de prezentari, prioritizând urgențele și rezolvând prezentarile pe codurile de culoare, conform reglementarilor in vigoare.

  1. Afirmați ,absolut de nenințeles , și, pentru a nu exista dubii va citez scrierea dvs: „ Este bine cunoscut faptul că la nivel iudeteant singura unitate cu paturi care tratează bolnavii este Spitalul Judetean de Urgentă din Alexandria

Ori, in județul Teleorman ,sunt și alte spitale care tratează pacienți, respectiv spitalele suport Covid Turnu Magurele și „Caritas’ Rosiorii de Vede, spitalul de Pneumoftiziologie Turnu

Măgurele, Spitalul de psihiatrie Poroschia, spitalul Zimnicea si Spitalul Videle, fiecare unitate având importanța sa pentru județ si aducandu-și aportul la binele pacientului, atât de incercat in această pandemie. Și in aceste spitale se trateaza pacienti, că doar sunt spitale.

Colegii de la spitalele enumerate au facut toate eforturile pentru pacienții prezentați și internați , și , sigur atunci cand situatia a impus, pacienții au fost transferați la un spital de rang superior, respectiv SJU Alexandria pentru completarea investigațiilor și tratament de specialitate.

Spitalul Videle a funcționat in anul 2020 ca spital suport covid timp de 5 saptamani, iar când a fost scos de pe lista spitalelor suport Covid (in urma reanalizarii documentației de catre Ministerul Sanatatii) a acceptat sa trateze 23 pacienti internati cu boala Covid desi prin ordin de MS devenise spital non-covidp inca 2 saptamani ,pana la vindecarea pacientilor (un singur pacient a fost transferat Ia spitalul Turnu Magurele) intrucat spitalul Rosiori nu mai avea posibilițati de internare, iar autoritațile nu aveau soluții de transfer așteptand pregatirea spitalului Turnu Magurele in 2 saptamani, astfel că, spitalul Videle și-a asumat și tratat acești pacienți ( despre care presa nu spunea nimic, evocand doar faptul ca Spitalul Suport Covid Rosiori este plin, că spitalul Videle nu mai este pe lista spitalelor covid, dar nici un cuvant depre pacienții tratați la Spitalul Videle inca 2 saptamani pentru a securiza evoluția pacienților și externarea in conditii de siguranta clinica si epidemiologica, si, pentru a permite autoritatilor sa pregateasca alt spital covid — Timpul a dovedit ca spitalul are un colectiv de profesionisti, dar care ar fi putut oricand sa procedeze la fel de legal ca spitalul Foisor, de altfel un spital de mare ținuta universitara, un colectiv de oameni minunați si dedicați, dar pentru care care s-a decis altfel intrun context epidemiologic problematic.

  1. Afirmațiile dumneavoastra tendențioase , calomnioase , continuă cu „cel putin sapatamana trecută erau internate si tratate 2 persoane, desi spitalul dispune de peste 200 de paturi ‘ .

Sigur exista instituții care va pot furniza aceste date astfel incat sa „ nu fiți nevoită ” să vă inspirați din gura targului. In perioada 01.01.2021-31.05.2021, Spitalul Videle a efectuat consultații a 6979 de pacienți;respectiv 3097 pacienți s-au prezentat, consultat și tratat la CPU Videle (un excelent grup de profesionisti care au ajutat spitalul Videle și prin aceasta ,județul, prin volumul important de prezentari, profesionalismul și dedicarea dovedite), 1615 pacienți au beneficiat de tratament in ambulatoriul integrat, au fost internați la pat 702 pacienți, iar 1583 de pacienti au fost investigați si tratati pe foi de zi. Spitalul a testat toți pacienții internați ,PCR pentru Sars Cov-2, din fondurile proprii, astfel a identificat la timp pacienții Covid-19( +) pentru care s-a decis transferul spre spitale suport Covid pentru cei cu forme medii și severe, iar cei asimptomatici au fost externati și deplasati cu ambulanța acasa, in acord cu consimțamantul informat exprimat și asumat sub semnatura, monitorizați de catre DSP și CJCCI, astfel ca spitalul nu a devenit focar Sars-Cov 2, fiind deschis permanent, iar decontaminarea și respectarea circuitelor conform procedurilor specifice, au impiedicat difuzia infectiei in spital si in comunitate.

Spitalul a vaccinat anticovid personalul medico-sanitar propriu, medico-social și personalul medical arondat teritoriului Videle, a existat o stransa și permanenta colaborare între Primarie, Consiliul Local, Consiliul de Administratie și conducerea spitalului in cel mai greu mandat din istoria comunitatii și a acestui spital, obligați să găsească soluții rapide și corecte in această pandemie .

In anul 2020 ,Spitalul Videle in colaborare cu Primaria Videle a configurat in premieră un plan de dotare cu aparatură medicală in cadrul unui proiect European „Phoenix — Impreună vom , iar Primaria Videle a depus acest proiect,obținănd toate avizele. In anul 2021 a fost semnat contractul de finanțare al acestui proiect, de catre domnul primar Nicolae Badanoiu și domnul ministru al fondurilor europene, domnul Cristian Ghinea, informații pe care le puteți accesa cu usurința de pe pagina principală a site-ului spitalului Videle.

Acestea sunt argumente care susțin fără echivoc activitatea reală a spitalului,d ar pe care dumneavoastră o circumscrieți „tratamentului a doi pacienti”.

7.Primaria Videle nu avea cum sa ajute financiar spitalul in mod direct, conform statului spitalului Consiliul Local este unicul actionar al spitalului, deci nu putea plati datoriile spitalului, pentru că nu avea parghii legale ,iar daca se configura un cadru legal ad hoc in timpul pandemiei, nu ar fi fost realizat in mod practic pentru ca alocarea bugetară de care a beneficiat Primaria pentru comunitate a fost mică. Cu toate aceste dificultați, Primaria s-a implicat permanent in rezolvarea multor probleme legate de gestionarea pandemiei Covid -19 cum ar fi aducerea corturilor de triaj epidemiologic cu sprijinul CJ și al ISU, echipamente, biocide, solicitand și obtinand sprijin financiar de la Consiliul Judetean pentru ca toate primariile care au spitale in administrare , in baza notei de fundamentare emisa de spital, iar banii alocati au fost cheltuiți corect, strict in conformitatate cu nota de fundamentare pentru serviciile incidente pandemiei Covid-19 și a hotărârilor Consiliului Local Videle si Consiliului Județean Teleorman, aceasta activitate fiind controlată de Curtea de Conturi in iunie 2020 si martie 2021. Deci Primaria nu avea cum să platească datoriile spitalului ,așa cum susțineți, ci a mijlocit acordarea de sprijin finaciar de catre Consiliul Județean pentru logistica activitaților din pandemia Covid-19.

8.Dezinformați în postarea dvs că spitalul are datorii uriașe la furnizori. Pentru corecta informare precizăm că spitalul nu are datorii la furnizori ,ci doar facturi curente.

Datoriile spitalului sunt la ANAF ,reprezentate de contribuții vechi, anterioare pandemiei Covid 19 *dar in ultimele luni ,Comitetul Director a identificat soluții ,chiar și in această pandemie și beneficiind și de fereastra de penalitate pe starea de alertă, a platit cea mai mare parte din datorii iar restul a fost inclus intr-un plan de esalonare simplă incheiat cu ANAF -TR, astfel că, având plan de eșalonare pe 12 luni ,virtual nu mai există datorii ci obligația asumată în conformitate cu planul de eșalonare astfel că ANAF poate emite oricand un certificat fiscal cu zero datorii existand plan de eșalonare„iar dupa finalizarea ultimei rate din planul de eăalonare, spitalul nu va avea in mod real nici o datorie fiscală.Spre deosebire de alte spitale, care epuizează in mod corect resursele bugetare prin lunile septembrie-octombrie ale anului și beneficiază de rectificari bugetare, astfel că la sfarsitul anului, plecând de la deficitul in lunile menționate ajung pe zero datorii, spitalele fiind unitați non-profit, Spitalul Videle nu beneficiază de acest „tratament

De asemenea , Spitalul Videle nu beneficiază nici de un plan de investitiții aprobat de Ministerul Snăatătii, respectiv de DSP- TR ,având doar un plan de investiții aprobat de către Consiliul Local.

Deși spitalul nu beneficiază de „tratamentele ”menționate, Spitalul Videle este un spital de utilitate publică, în care nici un pacient internat in urgenta ,asigurat sau nu sau cu bilet de trimitere! atat in spitalizare continuă ,cât si spitalizare de zi, nu a plătit niciodată serviciile spitalului, exact ca și in celelate spitale din reteaua MS si din reteaua autoritatilor publice locale,spitalul avand contract cu CJAS.

Convingerea noastra este ca nu ați fost informata corect în legătură cu cele prezentate și că trebuie să vă aplecați cu mai multa atenție pentru a verifica veridicitatea celor scrise întrucât este responsabilitatea exclusivă a dumneavoastră. Aș dori să vă informați in mod profesionist cu privire la informațiile postate, să verificați credibilitatea sursei, să vă informați din mai multe surse, acestea fiind condiții sine qua non ale deontologiei profesionale pentru practica unui jurnalism corect, o profesie deosebit de apreciată in realitatea zilelor noastre.

Vă solicit dreptul la replică pentru materialele publicate de dumneavoastră pe care le consider inacceptabile și prejudiciante de imagine și va rog să prezentați scuze public persoanelor lezate de afirmațiile dumneavoastră, in spiritul adevărului, farul călăuzitor al investigației jurnalistice!

Vă mulțumesc !

NOTA REDACȚIEI: Adevărul despre care se specifică în finalul dreptului la replică (omițând greșelile de scriere) este la bolnavii care au fost tratați în acest spital. Dacă e normal și corect să angajăm personal doar pentru că vine o perioadă a concediilor și trebuie să fie cineva care să ”acopere” golurile, nu înțelegem de ce această practică nu au aplicat-o și celelalte unități sanitare?! Scuzele ar trebui să le ceară cei care nu își fac datoria și aleg să se prevaleze de o anumită prevedere legală aprobată într-o anumită perioadă dificilă pentru a face angajări. 

Articolul Drept la replică – Spitalul Orășenesc Videle apare prima dată în Exploziv News 24.

 
 
Continuare pe Exploziv News 24 » Articole Exploziv News 24 »
 
Replică Spitalul Orășenesc Videle