Refrenul acesta: “Potolește-te până după alegeri!” a sunat des în ultima vreme în urechile lui Doru Gheorghișor, care e un om simplu, angajat al unui hipermarket din Alexandria. În mod interesant, omul nu pare să se teamă. Ba chiar spune că, și dacă e un om fără posibilități materiale, va lupta pentru dreptatea tatălui său până la ultima picătură de sudoare. Și e dispus să facă sacrificii pentru asta, inclusiv să plătească avocați pentru a face dreptate. Deși e dezamăgit de tăcerea generală din oraș, de vreme ce cunoaște și alte victime ale șantierului executat de “Noul TelDrum”, mai exact Team Star Sud SRL.
Mai presus de amenințări, însă, Victor Drăgușin a acționat extrem de dubios în acest caz. Pentru că, pe o filmare realizată de un prieten al fiului victimei, a spus că știe conținutul certificatului constatator al decesului bătrânului. Adică recunoaște singur, fără să-i forțeze nimeni mâna, că a încălcat legea și că a aflat date dintr-un document medical al unui om. Lucru interzis în mod absolut de legislație și de toate normele de protejare a datelor cu caracter personal. Veți afla, în cele ce urmează, o poveste stranie. Cu amenințări, cu accente politice și cu legi încălcate deschis și asumat fără ca nimeni să fi reacționat.
Șantierul neprotejat
Noul TelDrum, adică Team Star Sud SRL, deținut de fosta elită a drumurilor publice din Teleorman, a preluat sarcina de a transforma centrul orașului Alexandria într-o bijuterie. Așa că au înlocuit marmura venețiană cu granit, simbolurile cu borduri și au intrat în insolvență.
Pe parcursul derulării acestor lucrări de mare importanță, plătite cu mulți bani publici, lucrările s-au făcut fără măsuri de siguranță pentru populație. Oricine avea acces, dacă trecea de benzile galbene la zone foarte periculoase. Și, trebuie spus, a fost o perioadă în care mersul pe centrul Alexandriei era o veritabilă aventură. Mai mult, pe acest șantier nu s-a lucrat constant, în funcție de nazurile Noului TelDrum. Ei bine, în acele perioade, în care nimeni nu lucra acolo, șantierul a rămas nesupravegheat. Așa că trecătorii și-au putut rupe în voie membrele, și-au putut sparge liniștiți capetele. Și puțini s-au gândit că nu prea e vina lor. Sigur, cei mai mulți sunt astăzi bine, sănătoși. Numai că există și cazul unui bătrân care n-a prea avut noroc.
Și o căzătură pe centru, în zona de șantier, i-a fost, în cele din urmă, fatală. Sigur, nu în mod direct. Căci n-a murit imediat. Dar suntem suficient de raționali, încât să înțelegem că unele afecțiuni pre-existente pot fi grăbite de anumite intervenții medicale care n-ar fi fost necesare în absența unei accidentări pe șantier.
Apariția în presă și informațiile medicale ale lui Victor Drăgușin
Fiul bătrânului decedat a vorbit în exclusivitate pentru site-ul Liber în Teleorman despre drama prin care trece familia sa. Toate bune și frumoase, în sensul că lumea a crezut că totul s-a oprit aici. Și că, probabil, Victor Drăgușin a fost puțin supărat în urma publicării materialului de atunci. Lucru dovedit și de un drept la replică publicat pe pagina Primăriei Alexandria, la scurt timp după ce cazul a intrat în vizorul public. Între timp, o altă poveste a ieșit la lumină. Surprins pe camera de luat vederi a unui prieten al fiului victimei, Drăgușin face referire la conținutul unui document strict confidential: certificatul de deces al bătrânului Stelian Gheorghiaș.
Drăgusin: Vreți să spuneți că s-a prăpădit urmare a căzăturii?
Prietenul: Da, domne, da.
Drăgușin: Ați citit certificatul medico-legal?
Prieten: Păi pe ăla scrie cauza morții? Da…
Drăgușin: Și ce scrie?
Prieten: De unde i s-a tras boala? Dumnealui a căzut la pat.
Drăgușin: Dânsul (fiul decedatului) a generat o culpabilizare a mea ca primar fiind sfătuit. Mie îmi pare rău de dânsul, că s-au folosit alții de el. (…) și eu am avut grijă de bătrânii mei, acum sunt cu socrul meu, am trecut prin astea, dar de aici și până la a spune că a decedat ca urmare a căzăturii e distanță mare.
Prieten: Domne, omul ăla nu era beat. A fost ridicat de salvare cu SMURD.
Drăgușin: A fost plin de insuficiențe… cardiace, renale.
Prieten: Păi după o lună de stat la pat, având tije, la 85 de ani…
Drăgușin: Trebuie demonstrat în instanță că urmare a acelei căzături a căpătat acele insuficiențe organice ale corpului și e în regulă. Atunci, constructorul ar trebui să plătească daune, interese, nu știu.
Prieten: În solidar cu primăria.
Drăgușin: Vă asigur că nicio instanță din România nu poate să dea așa ceva. Amplasamentul, conform legii, se dă constructorului. I-am cerut și scrie în caietul de sarcini că trebuie să asigure perimetral lucrările.
Ca atare, Victor Drăgușin știa, pe stradă, într-o discuție întâmplătoare cu un om oarecare, filmat fiind, că Stelian Gheorgiaș “a fost plin de insuficiențe cardiace, renale”. Deci nu doar că Drăgușin știe informații confidențiale din acte medicale private, ci le împărtășește pe stradă, public, unui om care îl și filmează!
Atât s-a putut!
Numai că, dincolo de a fi amuzant, episodul e profund ilegal.
Articolul 21 din Legea 46/2003 privind dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului arată clar că:
“Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.”
Deci primarul Alexandriei nu doar că a încălcat legea, accesând informații la care nu avea drept, dar le-a făcut și publice prin intermediul unui om oarecare întâlnit pe stradă. A încălcat confidențialitatea în toate sensurile ei posibile.
De unde are Victor Drăgușin aceste informații?
Ei bine, INVESTIGATORIA a trimis la Serviciul de Evidență a Populației Alexandria o solicitare prin care cere să afle dacă e posibil ca informația să fi ajuns la primarul Alexandriei de la un angajat al instituției. Am primit confirmare de primire, încă așteptăm răspunsul, deși ne îndoim că ar recunoaște cineva faptul că a încălcat legea de dragul primarului.
Am contactat și Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, pentru a afla dacă e posibil ca informația să fi ajuns la Drăgușin de la medicii de acolo. Aflăm, însă, că acest lucru nu e posibil, de vreme ce acel certificat constatator al decesului nu a fost emis de spital, de vreme ce bătrânul a murit acasă.
De fapt, certficatul în cauză i-a fost eliberat fiului bătrânului de către clinica Smart Medical din Alexandria, prin intermediul unei firme de pompe funebre.
Sunt, deci, numai câteva căi prin care Victor Drăgușin putea ajunge în posesia unui document privat și confidențial: prin firma de pompe funebre, prin clinica medicală sau prin Serviciul de Evidență a Populației. Sigur, nimeni nu va recunoaște asta, dar încercăm să vă explicăm mijloacele posibile prin care abuzul s-a produs.
“Apare Drăgușin în magazin, el știe că lucrez acolo, cum m-a văzut, a aruncat coșul și a venit la mine: Te dau în judecată! Mi-ai stricat imaginea, reputația electorală.”
Ce urmează e o poveste care sună mai degrabă a film, dar pe care, cunoscând Teleormanul și procedurile din el, le considerăm autentice. Cu atât mai mult cu cât protagonistul acestei povești, Victor Drăgușin, refuză să ne răspundă înainte de publicarea acestui articol.
Îl vom lăsa pe Dorin Gheorghiaș să ne spună singur ce i s-a întâmplat, el oferind în acest sens un interviu publicației INVESTIGATORIA:
“Eu nu am dubii că tatăl meu a murit din cauza șantierului neasigurat de pe centrul Alexandriei, eu sunt convins de asta.
După ce am vorbit cu presa locală despre asta, au început presiunile. Eu oricum i-am spus despre cazul tatălui meu lui Victor Drăgușin în mod direct în cadrul unei audiențe și s-a arătat surprins să sunt victime ale acelui șantier, deși sunt mulți cu capete sparte și cu mâini rupte din cauza faptului că acel șantier nu e asigurat. I-am spus că tatăl meu e singurul care a decedat.
El avea probleme cu inima de dinainte, e adevărat, dar anestezia necesară operației la care a fost supus din cauza accidentului de pe centru l-a afectat în mod radical. Tensiunea lui n-a mai fost niciodată normală pe urmă. Și asta e în actele medicale. Acolo e un șantier mare. De ce nu s-a îndrăgit șantierul? Ei au pus niște benzi care au fost rupte de vânt. A zis Drăgușin că nu e problema lui, e problema constructorului și a mai spus că dacă ar îngrădi șantierul, ar însemna să închidă tot centrul. Și i-am zis dacă constructorul e cumva de la Satu Mare, de la Baia Mare, venit aici sau e Tel Drum cu alt nume? Și s-a mirat că știu chestia asta.
Apoi am plecat din primărie, de la audiența aia. Apoi m-a contactat presa.
Am fost de acord să vorbesc despre cazul tatălui meu.
După ce s-a publicat povestea, exact a doua zi, eram schimbul 1. Și mă pregăteam să ies din magazin. Apare Drăgușin în magazin, el știe că lucrez acolo, cum m-a văzut, a aruncat coșul și a venit la mine.
“Te dau în judecată! Mi-ai stricat imaginea, reputația electorală. Lasă că știi dumneata, dacă nu înțelegi, citește în presă!”
I-am zis că știu ce scrie presa și că, din câte știu, am voie să vorbesc cu oricine, inclusiv cu jurnaliști. Imediat după ce mi-a zis treaba asta, a plecat.
De a doua zi, am început să primesc telefoane cu număr ascuns. Erau voci de bărbați diferiți. Că să mă potolesc, că să nu iau legătura cu nimeni, că să nu mă duc nicăieri până după alegeri! După alegeri să fac ce vreau eu.
Când întrebam cine este, îmi închideau telefonul.
Și patronul fratelui meu m-a contactat apoi. A venit la mine la magazin.
Ditamai omul de afaceri, cu reputație, cu bani, a venit să mă caute pe mine, un neica nimeni. Afară ploua. Și mi-a zis că mă roagă el să mă potolesc. Că îi fac probleme fratelui meu și îi fac probleme și lui, la firmă. I-am zis că nu vreau să mă înțeleagă greșit, dar ce fac eu n-are legătură cu el, că fiecare cu familia lui. Apoi mi-a zis că dacă i se ia lui frate-meu permisul? I-am zis că de ce să i-l ia? Și i-am zis că pentru mine nu mă tem, că pot să mă și omoare, să dea cu mașina peste mine, că nu mă tem. Și a zis că de omorât e ușor, altceva e. L-am întrebat la ce se referă. A zis: “Dacă te arestează?”
În altă zi, tot patronul fratelui meu a venit și m-a așteptat să ies din tură în fața magazinului și mi-a zis să mă potolesc până trece votarea, că după ce trece votarea mă ajută el cu bani, că mă duce la un avocat. I-am zis că eu nu pot să-i promit că nu fac nimic. Mai ales că mai sunt și alții care au fost răniți pe șantierul ăla, dar nu zice nimeni nimic. Toți tac și se tem.
Iar primarul, din ziua în care a venit atunci la magazin și m-a amenințat, de atunci e cu ochii pe mine. Într-o altă zi, patru gorile au venit la magazin și m-au înconjurat, nu cunoșteam pe niciunul. N-au pus mâna pe mine, dar nu mă lăsau să plec.
Acum vreau să deschid un dosar, dar nu aici, la București. Chiar dacă sunt mic, eu vreau să mă lupt cu ei.
El acum în campanie, se plimbă printre blocuri. Eu acum o săptămână m-am dus la fratele meu în cartier și un prieten cu care am copilărit l-a văzut pe Drăgușin cu vreo câteva zeci de persoane îmbrăcate în roșu și cerea voturi. Prietenul meu s-a ridicat și a strigat la Drăgușin: “PSD-ul la muncă, nu la întins mâna!”
El s-a întors spre noi și a venit spre prietenul meu. Pe mine nu m-a văzut de la început, că eram așezat pe bancă. Venea spre el cu șoferul și cu încă câțiva inși și prietenul meu a început să filmeze. Și băiatul ăsta, care știa povestea cu tata, a vorbit cu Drăgușin situația mea. Apoi m-a văzut și pe mine și a zis: “Cu dumneata n-am ce să vorbesc, vorbesc în instanță!”. Și băiatul ăsta îi punea întrebări despre cazul tatei. Atunci am aflat că Drăgușin știa ce scrie în actul constatator al decesului tatălui meu. Chestia asta m-a deranjat. Și cred că ar putea să fie infracțiune, că sunt date personale. Eu acum n-am mai întrebat cum a ajuns să știe ce e în certificate. Oamenii lui i-am spus, pe care i-a trimis să afle fie la firma de pompe funebre, fie la Evidența Populației.” – ne-a mărturisit fiul lui Stelian Gheorgiaș.
Facem precizarea că, înainte de publicarea acestui articol l-am contactat printr-un mesaj pe primarul Alexandriei, Victor Drăgușin. Până la momentul acesta, nu am primit un răspuns de la el, nici cu privire la amenințarea unui om, nici cu privire la felul în care a gestionat problema delicată a unor date cu caracter personal. Date pe care nu doar le-a accesat în mod abuziv, pe căi neoficiale, ci le-a făcut publice!