× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

La sfârșit de vară scăpăm de țânțari, muște și căpușe

Ziarul Mara • 22-08-2023, 10:00:23 • 27 vizualizari
 

Scăpăm în sfârşit de ţânţarii din case, de pe stradă şi din parcuri. Reprezentanţii Primăriei Alexandria efectuează dezinsecţia pe domeniul public.

Într-un efort de a asigura un mediu sănătos și sigur pentru locuitorii săi, reprezentanții Serviciul public de interes local Administrația Domeniului Public Alexandria au anunțat o acțiune importantă de dezinsecție și deratizare programată să aibă loc în municipiul Alexandria. Această inițiativă, programată să înceapă pe 22 august 2023, va viza eliminarea populațiilor de insecte nedorite, cum ar fi tantarii, mustele, omizile, ploșnițele, puricii și căpușele.

Tratamentul de dezinsecție se va desfășura pe întreaga rază a municipiului Alexandria și va fi efectuat în intervalul orar 22:00-06:00, timp de trei zile consecutive.

Utilizând produse insecticide sigure pentru oameni, precum Super Killer Forte T cu substanța activă Cipermetrin, K-Othrine SC25 cu substanța activă Deltamethrin și VectoBac WG cu substanța activă Bacillus Thuringiensis, municipalitatea își propune să minimizeze prezența insectelor și să ofere un mediu mai plăcut și mai sănătos comunității.

Este important de menționat că substanțele și produsele utilizate în cadrul acestei acțiuni nu prezintă niciun pericol pentru oameni și au ca scop exclusiv eliminarea insectelor nedorite. Cu toate acestea, într-un apel către crescătorii de albine din zonă, aceștia sunt rugați să ia toate măsurile necesare pentru a proteja familiile de albine în timpul procesului de dezinsecție.

Pentru ca operațiunea de dezinsecție să fie cu adevărat eficientă, se solicită implicarea tuturor cetățenilor, asociațiilor de locatari/proprietari și a agenților economici. Aceștia sunt încurajați să efectueze activități de dezinsecție pe proprietățile lor, în clădiri și în subsolurile blocurilor în paralel cu acțiunile desfășurate de municipalitate. Prin colaborarea tuturor părților implicate, se va asigura o abordare unitară și coordonată pentru a obține rezultate optime în cadrul acestei campanii de dezinsecție și deratizare.

În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acțiunilor planificate, perioada de efectuare a activităților va fi reprogramată pentru a se asigura că operațiunea se desfășoară în condiții ideale.

Trebuie spus faptul că țânțarul este extrem de periculos. Saliva ţânţarului, cea pe care ne-o injectează atunci când ne înţeapă, poate conţine parazitul Plasmodium, care dă malarie şi virusul febrei galbene, ambele frecvente în Africa, dar extrem de rare în România.

De asemenea, ţânţarul ne poate transmite virusul West Nile, care a infectat şi a creat probleme populaţiei din America de Nord. Și în țara noastră au existat cazuri anii trecuți. Unul dintre ele fiind chiar în județul Teleorman. Simptomele, care apar în doar 20 la sută din cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar.

Chiar dacă nu înţeapă, şi muştele sunt periculoase. Aceasta pentru că orice obiect sau aliment pe care se aşează poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alţi microbi care dau toxiinfecţii alimentare, unele dintre ele severe.

Claudiu DUMITRACHE

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Sfârșit Scăpăm țânțari Muște Căpușe