× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Focar de gripă aviară, descoperit într-o gospodărie din comuna Ţigăneşti. Nu există riscul afectării sănătăţii populaţiei

Informatia de Teleorman • 30-10-2023, 10:00:54 • 53 vizualizari
 

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman, informează Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că proprietarul gospodăriei afectate vânduse unui vecin 25 de păsări. Conform procedurilor, cele 145 de păsări au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împrună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea malurile râului Vedea. Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală, a precizat ANSVSA.

În judeţul Teleoman sunt 5 exploataţii comerciale de găini ouătoare şi o exploataţie comercială de prepeliţe. Unităţile au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate. Au fost notificate judeţele limitrofe Giurgiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, precum şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală. Autorităţile precizează că situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile aplicabile în cazul unui focar de gripă aviară, nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Gripă Aviară Descoperit într-o Gospodărie Comuna Ţigăneşti Există Riscul Afectării Sănătă