× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

APM Teleorman:” Incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect este strict interzisă!”

Actualitatea de Teleorman • 10-07-2023, 14:00:54 • 206 vizualizari
 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman atrage atenţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, că incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, în afara spațiilor autorizate, contravine prevederilor legale în vigoare.

Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, se interzice incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor de orice fel, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. De asemenea, nu se ard miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă.

Proprietarii și deținători de terenuri cu titlu sau fără titlu, au obligația atât de a nu arde cât și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Arderea nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor de resturile vegetale!

Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii prin deteriorarea habitatelor păsărilor şi a animalelor, dispariţia unor specii de plante, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive.

De asemenea, în urma incendiilor, în aer sunt emanate diferite substanţe toxice, cum sunt monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în cantităţi mici, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar şi în solul şi apele din preajmă.

Arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier, precum şi victime umane.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

Constituie infractiuni şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

 

 

 

 

 

 

 

The post APM Teleorman:” Incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect este strict interzisă!” appeared first on Actualitatea de Teleorman.

 
 
Continuare pe Actualitatea de Teleorman » Articole Actualitatea de Teleorman »
 
Teleorman Incendierea Oricărui Deșeu Substanță Obiect Strict Interzisă