× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Cumpărarea vechimii în muncă, prelungită până la sfârșitul anului

Ziarul Mara • 23-08-2023, 10:00:16 • 68 vizualizari
 

Cumpărarea vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă va fi prelungită până la data de 31 decembrie 2024.

Cei care nu îndeplinesc stagiul de cotizare pentru pensionare ar putea avea motive de bucurie în curând deoarece termenul pentru cumpărarea vechimii în munca necesara pensionarii pentru limita de vârsta va fi prelungit pana la data de 31 decembrie 2024, a anunțat recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, Ministerul Muncii si Solidarității Sociale (MMSS) a lansat în transparență decizionala un proiect de Ordonanță de Urgenta privind domeniul pensiilor publice, observa Agerpres:

“Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în munca necesare pensionarii pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare – pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limita de vârsta pot cumpăra vechime pentru o perioada de maximum 6 ani anterioara datei încheierii contractului de asigurare sociala”, a scris Bucura pe Facebook.

Vechimea în muncă se va cumpăra prin plata contribuției care se efectuează într-o singura transa sau în tranșe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din tara sau din străinătate care nu sunt pensionari si care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

“Venitul pentru care se achita contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuție, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie sa se prezinte la Casa teritoriala de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procura speciala, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz”, a declarat ministrul Muncii pe rețeaua de socializare.

Ministrul muncii a ținut să precizeze faptul că la nivel național, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare sociala cu plata retroactiva (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei,

Conform proiectului de lege publicat pe site-ul ministerului Muncii, textul legii s-ar modifica în următorul mod:

Art. II Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobata cu modificări prin Legea nr. 168/2021, publicata in Monitorul Oficial al României , Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2020, se modifica după cum urmează:

1. La articolul II, alineatul (1) se modifica si va avea următorul cuprins:

“Art. II – (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare sociala in vederea obținerii pensiei pentru limita de vârsta, potrivit modelului prevăzut in anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare sociala este prevăzut in anexa nr. 2.”

2. La articolul V, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea următorul cuprins:

“Art. V – (1) Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă

sau eșalonat, în transe lunare, pana la data de 31 decembrie 2024.

(3) In situația in care, la data de 31 decembrie 2024, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plătii efectuate.”

In nota de fundamentare a proiectului, se poate vedea si ca:

Totodată se propune modificarea Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 90/2021 privind unele masuri din domeniul pensiilor publice, aprobata cu modificări si completări prin Legea nr. 362 din 19 decembrie 2022 potrivit căreia, termenul de încadrare in categoria funcțiilor contractuale prevăzut la art. 1 se prelungește pana la data de 31 august 2024.

Mircea OLTEANU

/

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Cumpărarea Vechimii Muncă Prelungită Până Sfârșitul Anului