× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

INTERVIU Singurul 10 curat la Bacalaureat! Cristian Nania, elevul model al Colegiului „Unirea” din Turnu

Exploziv News 24 • 28-06-2022, 22:00:27 • 270 vizualizari
 

Chiar dacă se consideră un tip ”leneș”, performanțele sale educaționale par să-l contrazică pe Cristi. Este unicul absolvent al promoției 2022 din județul Teleorman, care a reușit să obțină 10 pe linie la bacalaureat. 

Pentru că este un exemplu și pentru că merită, l-am contactat pe elevul de 10 adresându-i rugămintea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de modul cum a reușit această performanță, ce gândește despre sistemul actual de învățământ, dar și care sunt planurile sale de viitor.

Reporter: Ai reușit o performanță greu de atins în zilele noastre, și anume să obții un 10 pe linie la examenul maturității. Care a fost cheia succesului?

Cristian Nania: Succesul depinde de mai mulți factori. În cazul meu, a contat mult faptul că sunt o fire curioasă și îmi place să descopăr lucruri noi, să înțeleg lumea mai bine. Un rol important l-a avut familia: părinții și bunicii m-au sprijinit mereu, mi-au stimulat curiozitatea, m-au învățat multe lucruri și mi-au pus la dispoziție condiții și căi pentru a îmi lărgi cunoștințele pe cont propriu. Ei au devenit pentru mine modele în viață, la care se adaugă și membri ai familiei extinse, în special un văr al meu cu care împărtășesc multe pasiuni. Am avut parte și de profesori buni pe tot parcursul vieții mele (aici se numără și educatoarea și învățătoarea mea) care, de asemenea, m-au ajutat sa îmi satisfac nevoia de cunoaștere. Bineînțeles, pe lângă ore de curs și teme trebuie să existe și clipe de relaxare, iar mie îmi sunt indispensabile momentele petrecute cu prietenii.

R.: Am traversat o perioadă dificilă, inclusiv pentru învățământ, aproximativ trei ani de pandemie, cu școli închise și multe restricții, tu cum ai reușit să treci peste și cât de greu a fost să înveți în sistem online?

C.N: Majoritatea profesorilor mei s-au adaptat rapid la condițiile impuse de pandemie și nu prea am întâmpinat probleme tehnice care să mă împiedice să particip la orele online. Este adevărat că a fost foarte ușor pentru elevi să își găsească altceva de făcut în timpul predării online, chiar și eu am făcut asta de multe ori, dar am putut să învăț cu ușurință la materiile care mă interesau. Cu toate acestea, sunt optimist că, în viitor, metodele de predare online pot fi implementate alături de cele tradiționale.

R: Cu cât timp înainte de examen ai început să te pregătești și cât timp alocai studiul într-o zi?

C.N.: Pregătirea mea pentru bacalaureat a avut loc pe tot parcursul liceului. Cel mai ușor este când înveți la timp. În plus, mi-au servit foarte mult și cunoștințele deprinse înainte să devin licean. Spre exemplu, pentru proba la română a examenului de bacalaureat sunt necesare abilități care se învață încă de la gimnaziu, cum ar fi argumentarea, înțelegerea textului, comentarea unui fragment la prima vedere. Asta mi-a permis să nu urmăresc un program strict de lucru pentru examen, ceea ce a fost bine pentru mine deoarece, trebuie să recunosc, sunt o persoană leneșă, iar ori de câte ori am încercat să mă mobilizez să urmez un astfel de program, am ajuns tot la statul pe rețele sociale. La matematică și fizică am lucrat variante de BAC începând cu acest an școlar, dar, repet, a contat mult și munca depusă înainte. La română îmi făceam griji pentru subiectul al III-lea unde trebuie comentate particularitățile unor opere prevăzute în programă. Am lucrat și pentru română variante de BAC, dar pentru subiectul al III-lea a trebuit să citesc despre acele opere, lucru pe care l-am făcut cu intensitate mai mare în ultimele două săptămâni de dinaintea examenului, când grijile au reușit să înfrângă lenea.

R: Cum ți s-au părut subiectele de la bacalaureat?

C.N.: Pentru mine, subiectele din acest an au fost, fără îndoială, ușoare. Nu am multe de spus despre acestea, dar vreau să menționez că m-a bucurat faptul că la limba română am avut de prezentat particularitățile unei comedii, deoarece am putut scrie despre „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, operă care mi-a plăcut și pe care am văzut-o jucată la teatru.

R: Ai făcut pregătire suplimentară pentru acest examen?

C.N.: Profesorii de la clasă ne-au oferit ore gratuite de pregătire în afara programului, iar acestea au fost de mare folos. Cu toate acestea, am ales să fac și meditații, considerând că am nevoie de motivație să lucrez mai mult în timpul liber și că astfel mă voi putea pregăti intens și pentru admiterea la facultate, dar sunt convins că examenul de bacalaureat poate fi promovat cu note mari și fără meditații.

R: Care a fost materia ta preferată în liceu și de ce?

C.N.: Am multe pasiuni în domenii diverse, care nu au legătură unele cu altele, și îmi este greu să aleg o materie preferată, dar, ca să nu las această întrebare fără răspuns, voi alege matematica. Privind dincolo de exercițiile din manual, matematica este deopotrivă o unealtă importantă în societatea noastră, dar și o artă de care te poți bucura cum te bucuri de o poezie, un cântec, o carte sau o pictură.

R: La ce facultate/universitate vrei să mergi? Te-ai gândit să pleci din țară după finalizarea studiilor? 

C.N.: Mă pregătesc pentru examenul de admitere la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, deși mai am și alte opțiuni în minte – e bine să ai rezerve. Pentru început, doresc să ajung să studiez în străinătate prin intermediul programelor Erasmus de la facultate, dar negreșit voi pleca afară și după studii. Asta nu înseamnă că las România în urmă. Vreau să văd cât mai multe, să trăiesc experiențe noi, să cunosc oameni din toată lumea, mai ales pentru că în zilele noastre este cu atât mai ușor să fac acest lucru. Ce voi găsi mai bun în drumul meu, voi aduce acasă.

R: Care este părerea ta despre sistemul de învățământ românesc? Ce ar mai trebui îmbunătățit?

C.N: Sistemul de învățământ din România este plin de probleme: programele sunt încărcate și există un dezacord între ce ne învață școala și ce trebuie ea să producă; se pune accent prea mare pe materiile de examen; nu toți profesorii au reușit să se adapteze la cerințele educaționale actuale ale elevilor și adoptă metode învechite; relațiile școală-familie sunt deficitare; elevii sunt lipsiți de modele reale etc.

R: Ce sfat le dai elevilor de liceu, pentru a promova examenul de bacalaureat?

C.N: Sfatul meu este să înceapă să învețe din timp, încă din clasa a IX-a, pe cât se poate. La română este cel mai bine să citească operele – mie mi-a fost mai ușor să învăț atât timp cât știam despre ce este vorba în text. Poeziile mai scurte pot fi chiar memorate și scrise pe ciornă în timpul examenului pentru a avea textul în față. Când vor începe să lucreze în mod special pentru examen, este bine să se uite mereu pe baremele de corectare pentru a vedea care sunt lucrurile care se punctează, adică ce trebuie scris neapărat pe foaie. Acest lucru este valabil și la română, unde există anumite repere care trebuie atinse, dar și la materii precum fizica, unde se pot puncta și formulele, chiar dacă rezolvarea este greșită. Un truc pe care l-am folosit și pe care îl pot încerca și alții este să încerce să explice un lucru învățat unui coleg, pentru a se asigura că și-a însușit bine informația.

R: Înțeleg că tu locuiești în comuna Islaz, ai făcut naveta la Turnu Măgurele? Ți-a fost greu?

C.N: Am făcut naveta, fie cu transportul public în comun, fie cu tatăl meu care lucrează în Alexandria. Era neplăcut pentru mine să mă trezesc mai devreme decât cei care stăteau în oraș ca să pot ajunge la timp la liceu, dar cu timpul am reușit să mă obișnuiesc și să îmi optimizez rutina matinală. Lucrurile au devenit mai plăcute în octombrie când am obținut permisul de conducere și nu mai depindeam de alte persoane, putând să îmi adaptez programul de dimineață după bunul plac.

Articolul INTERVIU Singurul 10 curat la Bacalaureat! Cristian Nania, elevul model al Colegiului „Unirea” din Turnu apare prima dată în Exploziv News 24.

 
 
Continuare pe Exploziv News 24 » Articole Exploziv News 24 »
 
INTERVIU Singurul Bacalaureat Cristian Elevul Colegiului Unirea