× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

ITM Teleorman: Campanie naţională în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă şi călători

Informatia de Teleorman • 20-11-2023, 10:01:02 • 205 vizualizari
 

Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a desfăşurat, pe parcursul anului 2023 – Campanie naţională în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă şi călători, privind respectarea de către angajatori şi lucrători a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, cod CAEN 49.

Transporturile rutiere interne de mărfuri şi călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor. Numărul lucrătorilor accidentaţi din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri este situat imediat după cel din sectorul construcţiilor, raportat la numărul şi gravitatea accidentelor de muncă. O pondere semnificativă în numărul accidentaţilor în muncă din domeniul transporturilor rutiere interne de mărfuri o reprezintă numărul lucrătorilor care se accidentează în timpul operaţiunilor de încărcare/descărcare marfă. Prevenirea acestor accidente este o problemă, având în vedere cantitatea din ce în ce mai mare de mărfuri transportată rutier, precum şi creşterea numărului de pasageri în transporturile rutiere de călători.

Obiectivele campaniei: reducerea numărului de accidentaţi, în accidente de muncă; identificarea de către toţi angajatorii a riscurilor asociate operaţiunilor de încărcare/descărcare, transport călători şi stabilirea măsurilor preventive necesare; respectarea de către toţi angajatorii/transportatorii, a instrucţiunilor privind verificarea tehnică a autovehiculelor înainte de plecarea în cursă.

Cele mai frecvente deficienţe constatate:

  • lipsă organizare activitate de prevenire şi protecţie;
  • lipsă măsurători la instalaţia electrică;
  • mijloace de stingere incendii necorespunzătoare (extinctor expirat);
  • lipsă fişe de post cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul ssm;
  • lipsă evaluare de risc;
  • lipsă plan de prevenire şi protecţie.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, au efectuat pe parcursul anului 2023, 51 acţiuni de control, în urma cărora au fost constatate un număr de 63 neconformităţi, fiind aplicate  sancţiuni contravenţionale conform legislaţiei în vigoare.

 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Teleorman Campanie Naţională Domeniul Transporturilor Rutiere Interne Marfă Călători