Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, marchează vineri, 28 iulie 2023, începând cu ora 12.00, la Sala de lectură, Ziua Imnului Național, printr-o expoziție tematică „Deșteaptă-te române!”, ce cuprinde partituri și medalii din colecția lui Teodor Nicolae Săceanu, care rămâne deschisă publicului până la data de 4 august 2023.
Imnul Naţional este parte a expresiei noastre naţionale, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale.
La 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri entuziaşti intonau poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, transformându-l în „Deşteaptă-te, române!”, imnul Revoluţiei Paşoptiste.
Imnul național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului. În anul 1862 a fost organizat un concurs public pentru desemnarea imnului, iar cel care a câştigat concursul a fost compozitorul Eduard Hübsch, cu piesa „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”.
Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri a scris „Imnul Regal Român”, care avea să devină imnul de stat al României. Acesta a fost intonat pentru prima dată în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I de Hohenzollern, iar acordurile lui au fost auzite în ţara noastră până în anul 1947.
La 4 ianuarie 1948 a fost introdus imnul „Zdrobite cătuşe în urmă rămân” pe versurile lui Aurel Baranga, melodia aparținând lui Matei Socor, iar din 1953, „Te slăvim, Românie” a fost imnul național al Republicii Populare Române, versurile fiind scrise de Eugen Frunză și Dan Deșliu, iar muzica fiind compusă de Matei Socor.
În anul 1975, imnul național al României a fost din nou schimbat cu melodia „Pe-al nostru steag e scris Unire”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu.
Din anul 1977 până în anul 1989, imnul național a fost frumoasa poezie „Trei culori”, inspirat din versurile unui cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.
După Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te, române!” a devenit Imnul național al României, la originea lui aflându-se poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Cornelia RĂDULESCU