× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Din 4 iulie 2023 dosarul cu șină este interzis în România. Unde pot fi reclamați funcționarii care cer copii după buletin și dosar cu șină

Ziarul Mara • 04-08-2023, 10:00:21 • 54 vizualizari
 

Legea pentru eliminarea dosarului cu sina a intrat in vigoare din 4 iulie 2023. Prin urmare, functionarii de la ghisee nu mai au voie sa va solicite copii dupa acte oficiale, dosar cu sina ori produse de papetarie. Functionarii care nu se conformeaza pot fi reclamati pe platforma romaniafaradosar.ro.

Romaniafaradosar.ro a fost creata de initiatorii Legii 9/2023 astfel incat orice cetatean care traieste in Romania sa poata sesiza institutia prefectului in cazul in care institutiile publice le solicita copii sau dosarul cu sina.

Ia atitudine!

Nu te lăsa indus în eroare de funcționarii rezistenți la schimbări.

Dacă încă îți sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente, trimite-i prefectului o sesizare cu situația întâmpinată. Toți prefecții au fost informați despre aceste schimbări și sunt obligați să ia măsuri dacă legea nu este aplicată.

Fără implicarea noastră, a tuturor, legea 9/2023 va rămâne încă o lege bună care nu este aplicată. Putem reuși împreună să trimitem în istorie dosarul cu șină, copia de pe buletin și toate celelalte simboluri enervante ale birocrației românești.

Principalele prevederi din Legea nr.9/2023

Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa accepte copia in format electronic dupa cartea de identitate, transmisa prin e-mail, asigurand conditiile prevazute de reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.

Toate institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia sa publice o adresa de e-mail pentru primirea in format electronic a copiei dupa cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic si pe pagina proprie de internet.

Fiecare institutie publica, organ de specialitate al administratiei publice centrale sau locale, precum si persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa elimine cerinta de depunere a copiilor legalizate dupa documente la furnizarea serviciilor publice, inlocuindu-le cu certificarea conformitatii cu originalul de catre functionarul competent.

In cazul in care persoana se prezinta cu copia legalizata dupa document, in scopul furnizarii serviciului public, institutia publica, organul de specialitate al administratiei publice centrale sau locale ori persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, este obligata/obligat sa o accepte.

Se interzice institutiilor publice, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre alte institutii publice, organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica.

Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, solicita entitatilor care au emis documentele prevazute la alin. (1), in format electronic, copii sau extrase ale acestora, in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) si ale art. 4 aplicandu-se in mod corespunzator.

​Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu sina, precum si niciun alt articol sau obiect de birotica sau papetarie.

Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot percep

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Dosarul șină Interzis România Reclamați Funcționarii