Inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre desfășoară, în această perioadă, o serie de controale de specialitate la nivelul mai multor unități administrativ teritoriale și la operatorii economici din domeniul comerțului, în special la spațiile comerciale unde există un aflux mare de cetățeni, cu scopul înlăturării riscurilor de producere a incendiilor și creșterii gradului de siguranță pentru cetățeni.
Pe timpul acestor verificări, pompierii au în vedere dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive sunt instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, cât și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.
În ultimele două zile, colegii noștri au efectuat 5 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la instituțiile publice, operatorii economici și unitățile de cult din localitatea Măldăeni. Pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care s-au aplicat 33 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 11000 de lei.
Cea mai mare sancțiune, de 5000 de lei, s-a aplicat Primăriei Măldăeni pentru neînființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență la nivelul localității, organism care, potrivit prevederilor legale, îndeplinește un rol vital în asigurarea primei intervenții în diferite situații de urgență, precum și pentru informarea populației cu privire la măsurile de prevenire și comportare premergător, pe timpul și după producerea acestora.
În conformitate cu prevederile art. 34, din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificărle și completările ulterioare, serviciile de urgență voluntare au următoarele atribuții principale:
a) desfășoară activități de informare și instruire privind cunoașterea și respectarea regulilor și a măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
b) verifică modul de aplicare a normelor, reglementărilor tehnice și dispozițiilor care privesc apărarea împotriva incendiilor, în domeniul de competență;
c) asigură intervenția pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor și protecția persoanelor, a animalelor și a bunurilor periclitate de incendii sau în alte situații de urgență.
Având în vedere că în această perioadă numărul incendiilor de locuințe, în special în mediul rural, a crescut, activitățile de prevenire ale unității noastre vor fi axate pe unitățile administrativ teritoriale, în scopul informării cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor specifice sezonului rece. În misiunile specifice care vor fi derulate, vor fi vizate persoanele vulnerabile, reprezentate de bătrânii care locuiesc singuri, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și cetățenii cu o situație materială precară.
Împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) vor fi realizate acțiuni de prevenire a incendiilor la nivelul gospodăriilor cetățenești și de informare a populației, cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Concret, se va verifica dacă mijloacele de încălzire sunt exploatate corespunzător, dacă jarul este depozitat în gropi special amenajate, dacă instalațiile electrice sunt utilizate conform normelor menționate de producător, dacă materialele ușor combustibile sunt amplasate la o distanță de siguranță față de locuințe/anexe și surse de foc, precum și alte măsuri ce pot preveni izbucnirea unui incendiu.
Pe timpul acestor activități, la nivelul fiecărei localități teleormănene vor fi distribuite materialele de informare preventivă specifice noii campanii naționale de informare a populației – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”.
Crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.