× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

„Exponatul Lunii”: Vas ceramic de tip askos

Ziarul Mara • 02-11-2023, 10:00:21 • 44 vizualizari
 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna noiembrie a acestui an un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatul Lunii”.

Obiectul prezentat este un vas ceramic de tip askos, care provine de la Ciolăneştii din Deal, județul Teleorman, din cercetările arheologice sistematice derulate de către Anton Niţu şi Alexandru Marinescu în anul 1966 pe tell-ul eneolitic gumelniţean cunoscut sub numele de „Măgura Țui”.

Muzeografii teleormăneni ne informează că vasul este unul dintre cele două, aproape identice, descoperite la Ciolăneştii din Deal. Are dimensiuni medii – lungimea: 23,5 cm, lăţimea: 16 cm şi înălţimea de 15 cm, este modelat din lut de culoare cărămiziu-gălbuie, fiind ars oxidant. Este de formă bombată, cu fundul plat şi gura uşor oblică, iar în partea superioară se află o toartă, ovală în secţiune. Întreaga suprafaţă a vasului prezintă urme de lustruire, fiind foarte probabil să fi făcut parte din inventarul unei locuinţe incendiate.

Vasele de tip askos, alături de cele zoomorfe şi antropomorfe şi de cele de tip rhyton au fost încadrate în categoria vaselor cu destinaţie cultică, fiind legate probabil de libaţii.

În urma săpăturilor de pe tell-ul de la Ciolăneştii din Deal s-a stabilit stratigrafia generală a acestuia, demonstrându-se existenţa mai multor niveluri de locuire printre care două cu locuinţe incendiate, toate aparţinând culturii Gumelniţa, respectiv celei de-a doua jumătăţi a mileniul V î.Hr.

Pentru a participa la concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”, cei interesați trebuie să răspundă la întrebarea „Cărei categorii se consideră că aparţin vasele de tip askos?”.

Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, jud. Teleorman sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 27 noiembrie a.c.

Cornelia RĂDULESCU

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Exponatul Ceramic