Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman desfășoară, în această perioadă, o serie de controale de specialitate la nivelul mai multor unități administrativ-teritoriale și la operatorii economici din domeniul comerțului, în special la spațiile comerciale unde există un aflux mare de cetățeni, cu scopul înlăturării riscurilor de producere a incendiilor și creșterii gradului de siguranță pentru cetățeni.
Pe timpul acestor verificări, pompierii au în vedere dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive sunt instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, cât și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.
“În ultimele două zile, colegii noștri au efectuat 5 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la instituțiile publice, operatorii economici și unitățile de cult din localitatea Măldăeni.
Pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care s-au aplicat 33 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 11000 de lei.
Cea mai mare sancțiune, de 5000 de lei, s-a aplicat Primăriei Măldăeni pentru neînființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență la nivelul localității, organism care, potrivit prevederilor legale, îndeplinește un rol vital în asigurarea primei intervenții în diferite situații de urgență, precum și pentru informarea populației cu privire la măsurile de prevenire și comportare premergător, pe timpul și după producerea acestora.
În conformitate cu prevederile art. 34, din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificărle și completările ulterioare, serviciile de urgență voluntare au următoarele atribuții principale: a) desfășoară activități de informare și instruire privind cunoașterea și respectarea regulilor și a
măsurilor de apărare împotriva incendiilor; b) verifică modul de aplicare a normelor, reglementărilor tehnice și dispozițiilor care privesc apărarea împotriva incendiilor, în domeniul de competență; c) asigură intervenția pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor și protecția persoanelor, a animalelor și a bunurilor periclitate de incendii sau în alte situații de urgență”, transmite ISU Teleorman.