× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

La Călinești, sute de cărți funciare sunt ținute la secret în primărie

Actualitatea de Teleorman • 24-05-2024, 14:00:52 • 26 vizualizari
 

O mulțime de primari de comune au pus mâna pe zeci și chiar sute de hectare de teren agricol prin diverse tertipuri birocratice. Tot mai mulți oameni se plâng că le-au fost ciuntite proprietățile, alții tac și se mulțumesc cu ce le aruncă latifundiarii care le-au luat pământul în arendă.

Sunt bătrâni singuri și neputincioși care și-au pus toată încrederea în primar, „ca știe el mai bine cum se face” și pentru câtiva saci cu grâu și porumb renunță la drepturile lor.

Pentru afacerile primarilor, cadastrarea a fost mană crească, mai ales că au avut în mână toate pârghiile ca să-și comaseze terenurile și chiar să rupă din proprietățile oamenilor pentru a-și spori averile.

Astfel de aranjamente au fost semnalate și la Călinești, localitate condusă de acelasi primar de 20 de ani, în care mulți au avut încredere, iar alții se tem de puterea pe care i-o dă funcția și afacerile de familie, tot mai multe și prospere. Deși frica încă umblă liberă pe ulițele din Călinești, sunt destui oameni care îndrăznesc să vorbească despre ilegalitățile și abuzurile la care au fost martori.

După ce unii l-au acuzat direct pe primar că le-a furat pământul, am aflat că peste 100 de cărți funciare întocmite în cadrul programului național finanțat din bugetul de stat și fonduri europene, sunt ținute în primărie deși ele trebuie să ajungă la proprietari. Există suspiciuni că sunt în joc cam 300 de hectare de care primarul este interesat să le treacă în proprietatea familiei.

Oamenii nu știu că pot rămâne foarte ușor fără terenuri dacă nu se interesează de ele și aceasta pare a fi miza în cazul cărtilor funciare ținute la secret. Practic, potrivit legii, oricine deține o proprietate care nu este pe numele său poate fi pus în posesie pe baza unei adeverințe care să ateste că platește impozit, a unui proces verbal de vecitatăți și un plan cadastral. Dacă timp de trei ani, nimeni nu contestă posesia devine proprietar al acelui teren absolut legal.

Legea era, de fapt, în beneficiul celor care nu dețin acte pentru terenurile și casele cumpărate de părinți sau bunici ca să poată deveni proprietari, dar au apărut rapid și profitorii care se folosesc de această lege pentru a jefui oameni bătrâni.

The post La Călinești, sute de cărți funciare sunt ținute la secret în primărie appeared first on Actualitatea de Teleorman.

 
 
Continuare pe Actualitatea de Teleorman » Articole Actualitatea de Teleorman »
 
Călinești Cărți Funciare ținute Secret Primărie