× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Șase incendii de vegetație uscată, resturi menajere și miriște, într-o singură zi / Intervenții dificile la Răsmirești și Suhaia – hectare întregi cuprinse de flăcări

Ziarul Teleormanul • 08-08-2023, 14:00:10 • 255 vizualizari
 

În cursul zilei de luni, 07 august 2023, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a șase incendii de vegetație uscată, resturi menajere și miriște, pe raza localităților Zâmbreasca, Răsmirești, Saelele, Salcia, Pietroșani și Suhaia.

Potrivit reprezentanților ISU Teleorman, cea mai dificilă intervenție a fost în zona localității Răsmirești, în jurul orei 13.51, unde a avut loc un incendiu în care flăcările s-au răspândit în interiorul unei păduri, afectând vegetația uscată de la nivelul solului (litiera) pe o suprafață de aproximativ 5 hectare. Echipajele de intervenție, printre care pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Răsmirești, au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în aproximativ două ore, însă operațiunea a fost complicată din cauza accesului îngreunat în interiorul pădurii pentru autospecialele pompierilor, a suprafeței mari de manifestare a flăcărilor (cca. 5 ha) și a propagării rapide a acestora din cauza vântului puternic. Forțele de intervenție au acționat cu două mașini de stingere, o cisternă de 6000 de litri și un tractor cu plug, reușind să salveze peste 10 hectare de pădure. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un foc deschis folosit pentru distrugerea unor resturi menajere, care a fost lăsat nesupravegheat în apropierea pădurii.

De asemenea, conform sursei citate, cu mare greutate a fost stins și incendiul de pe raza localității Suhaia, care s-a manifestat la vegetația uscată, lăstărișul și mărăcinișul de pe o suprafață de aproape 2,5 hectare, cu pericol de extindere la gospodăriile cetățenești din apropiere. Mai bine de trei ore, în intervalul 21.02 – 00.10, s-au luptat cu flăcările pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea și cei ai Gărzii de Intervenție Furculești, aceștia acționând cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu o autocisternă de 7000 de litri. Misiunea a fost dificilă din cauza accesului îngreunat în zona focarelor pentru autospecialele pompierilor, de cantitatea mare de vegetație uscată și de vântul care favoriza propagarea rapidă a flăcărilor. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost folosirea intenționată a focului pentru distrugerea vegetației uscate.

“Reamintim tuturor cetățenilor că, potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!”, transmite ISU Teleorman.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Incendii Vegetație Uscată Resturi Menajere Miriște într-o Singură Intervenții Dificile